KOLEGIJ SKUPŠTINE USK: Delegiranje u Dom naroda FBiH po upustvu CIK-a

Predsjedavajući Skupštine USK- a Agan Bunić informisao je danas članove Kolegija o prijedlozima kandidatskih listi za popunu Doma naroda Parlamenta F BiH koje su delegirale stranke koje participiraju u zakonodavnoj vlasti.

Po uputstvu Centralne izborne komisije BiH, Unsko - sanski kanton u Dom naroda federalnog parlamenta delegira dva kandidata iz reda Bošnjaka, jednog Hrvata i jednog iz reda ostalih.

Političke partije iskoristile su svoje zakonsko pravo i predložile kandidate za jednu ili više listi. O tome koja će se imena u konačnici naći na listama odlučit će 22 . januara petočlana Komisija koju će činiti zastupnici stranaka u Skupštini. Oni će postupkom tajnog glasanja, a potom i žrijebom, utvrditi poredak kandidata na listama.

Posao koji je pred USK-om već su obavile njihove kolege iz ZDK, Tuzlanskog i Sarajevskog kantona. Mnogi međutim ne žure s ovom obavezom iščekujući odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji koje su uložile stranke nezadovoljne Uputstvom CIK-a o načinu popune Doma naroda.Tokom Kolegija bilo je riječi i o sazivanju prve redovne sjednice, međutim datum njenog održavanja nije preciziran.