Demobilisani borci tvrde: Nerede su jučer izazvali "ubačeni elementi" i plaćenici

Zahtjevi boraca su isti: traže hitno sazivanje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj bi se razmatrao i usvojio zakon o demobilisanim borcima.

Riječ je o posljednjoj verziji usaglašenog teksta, koja obuhvata i amandmane zastupnika Mahira Mešalića.

Novinarima se danas obratio jedan od predstavnika boraca, Nazil Velić, koji je rekao da im je žao zbog jučerašnjih nemilih scena na ulicama Sarajeva te da borci nisu imali namjeru izazvati policijske službenike. Tvrdi da su to uradili “ubačeni elementi” koji su bili plaćeni za izazivanje nereda.

Velić dodaje da je zbog suzavca koji su jučer upotrijebili policajci 200 boraca imalo posljedice i da su morali otići na kućno liječenje.

– Plan je da grupa boraca ostane pred Parlamentom danas do kraja radnog vremena, a potom idu kućama. Dio njih će se vratiti u kamp u Alipašinoj ulici. S obzirom da počinje predizborna kampanja, demobilisani borci su najavili da će dolaziti na stranačke skupove i lično pitati političare zašto nije riješen njihov status – rekao je Velić.

Rečeno je da se tri borca koje je jučer uhapsila policija i dalje nalaze u pritvoru .

Razgovarali smo i sa nekima od demobilisanih boraca, koji također kažu da im je žao zbog svega što se jučer dogodilo tokom protesta u Sarajevu. Smatraju da se takve scene ne trebaju ponoviti.

– Ovdje sam i danas da bi se borili za svoja prava. Došao sam iz Bužima. Imam 50 godina, nemam posao i nikakvih primanja. Imao sam dva moždana udara. Bilo bi dobro kad bi država ovakvim poput nas dala naknadu barem 200 maraka, kako bi mogli platiti režije. Taj novac bi opet otišao državi – rekao nam je demobilisani borac Fikret Mustafić.