Demokratska fronta sutra odlučuje ide li u koaliciju sa SDA

Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) na sutrašnjoj sjednici bi trebalo donijeti konačnu odluku o tome da li će se upustiti u pregovore o formiranju vlasti sa SDA, HDZ-om i SNSD-om na državnom nivou, odnosno sa SDA i HDZ-om na nivou entiteta FBiH.

Predsjedništvo DF-a je nakon sjednice održane 12. marta 2019. godine saopćilo kako je nakon sadržajne i vrlo argumentovane rasprave o otvaranju razgovora o eventualnom učešću u vlasti sa svim parlamentarnim strankama zadužilo generalnog sekretara Zlatka Miletića, potpredsjednike Ekrema Prošića i Dženana Đonlagića, potpredsjednika FBiH Milana Dunovića, šeficu Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Almu Kratinu i Mahira Mešalića, zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona, da pripreme zaključke o kojima će se rukovodstvo stranke očitovati, kako prenosi Klix.ba.

"Što se tiče odnosa s Bh. blokom koji trenutno ima Vladu u Kantonu Sarajevo, Demokratska fronta ostaje pri dogovorenim stavovima, odnosno i dalje će podržavati aktuelnu kantonalnu vladu", poručili su ranije iz DF-a. 

Miletić je naknadno novinarima kazao kako će DF ponuditi eventualnim partnerima dokument u kojem će navesti svoje zahtjeve za uspostavu vlasti te da to znači kako ni SDA, a ni HDZ nisu sigurno partneri DF-u s obzirom na to da se može desiti da ove stranke odbiju principe koje predlaže stranka Željka Komšića. 

Inače, DF u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ima samo tri zastupnika i pristupanje ove stranke koaliciji ni u kojoj mjeri neće utjecati na koalicione kapacitete koje već imaju SDA, HDZ i SNSD. Naime, ove tri stranke već imaju dovoljno ruku da i bez četvrtog partnera formiraju Vijeće ministara BiH. 

Situacija u entitetu Federacija BiH nešto je drugačija. SDA i HDZ zajedno sa satelitskim strankama (HDZ 1990 i tri odmetnuta zastupnika Nezavisnog bloka) imaju 48 ruku u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, što znači da im fale samo dvije ruke za većinu. 

Demokratska fronta u Federalnom parlamentu ima 10 zastupnika, međutim, pregovori se pored DF-a vode i sa SBB-om, PDA i A-SDA.