Demonstracije u Beogradu: Otjerat ćemo ga mirno kao njegovog političkog dedu Miloševića

Sedamnaesti protest "Jedan od pet miliona" počeo je tradicionalno na platou pred zgradom Filozofskog fakulteta u Beogradu, odakle su nezadovoljni, ogorčeni i prevareni građani krenuli u šetnju prema Vladi Srbije, javio je reporter portala Klix.ba koji je pratio dešavanja na beogradskim ulicama.

Demonstranti su prošetali ulicama, uzvikivali parole, nosili transparente te izveli performans ispred zgrade Radio-televizije Srbije pod nazivom "Dnevnik slobodne Srbije" tokom kojeg su sa kamiona uživo emitovane vijesti kao u pravim informativnim emisijama, ali sa zanimljivim temama koje su odabrali nezadovoljni građani Srbije.

Na početku obraćanja organizatori su poručili da žele ostavke predsjednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, kao i ostavke rukovodstva RTS-a, nakon čega je puštena himna "Bože pravde".

Među okupljenim građanima su i predstavnici opozicionih partija, lider radikalnog pokreta Dveri Boško Obradović i lider Narodne stranke Vuk Jeremić. Zbog njih je negodovao veliki broj okupljenih.

Protestna šetnja počela je nakon što su se obratili historičar Čedomir Antić, glumac i član Demokratske stranke Branislav Lečić i jedan od organizatora protesta Miodrag Simović.

Antić je poručio da građani Srbije moraju istrajati u borbi za demokratiju.

"Borimo se za demokratiju, demokratija je lična sloboda, kada građani mogu da odlučuju o svojoj sudbini, jer nije sreća ako nisu svi srećni oko nas", naveo je Antić.

Naveo je da su ustali protiv toga da im tuku komšije, da im tuku i porobljavaju djecu, političke protivnike...

"Toga nije bilo ni u doba Slobodana Miloševića, toga ne smije biti ni sada", rekao je Antić, dodavši da su ustalo zato što skupštinom treba da se ponse. 

"U Skupštini su sjedili ljudi koji su znali da raspišu izbore pa da izgube, jer nećemo Skupštinu u kojoj se glasa na zvonce", dodao je.

Poručio je da okupljeni građani ne žele građanski rat jer neće da žrtvuju krv najmilijih da bi otišao jedan čudak i grupa njegovih saučesnika. 

"Otjerat ćemo ga mirno, kao njegovog političkog dedu Miloševića", rekao je i dodao da kao on (Milošević) i najavljuje kontramiting.

"U normalnoj bi zemlji vlada dala ostavku. Dat će Bog, Aleksandar Vučić će pasti 13. aprila", poručio je Antić.

Pred zgradom RTS-a, tokom performansa "Dnevnik slobodne Srbije", govorio je predsjednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović i predsjednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić.

Prilikom performansa i "emitovanja Dnevnika" okupljeni su demonstrantima prezentovali vijesti iz zemlje čiji je, kako su kazali, diktator Aleksandar Vučić.

Kolona je zatim nastavila prema zgradi Vlade Srbije gdje su, također, ponovili svoje zahtjeve i poslali jasne poruke aktuelnoj vlasti.

Okupljeni su se požalili da su plate i penzije u Srbiji manje ili iste kao prije sedam godina, ali da zato život košta 740 eura više na godišnjem nivou nego tada. Poručili su da to nije uspjeh.

Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" traže fer i slobodne izbore, slobodne medije šest do devet mjeseci prije izbora, smjenu državnog vrha, kao i razotkrivanje ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Protesti se održavaju četvrtkom, petkom i subotom u više gradova. Jučer su održani, između ostalih, u Valjevu, Novom Sadu, Nišu, Kruševcu, Vranju, Leskovcu, Apatinu, Užicu, Kikindi, Smederevu, Čačku, Gornjem Milanovcu...