Demonstranati u Njujorku zahtijevaju smanjenje budžeta policije

.
NJUJORK - Na stotine demonstranata koji kampuju ispred gradske vijećnice u Njujorku traže da zakonodavci smanje budžet gradske policije.

 

Kamp u parku na Donjem Menhetnu počeo je da se formira početkom ove nedelje nakon nedelja uličnih protesta izazvanih smrću Džordža Flojda i drugih Afroamerikanaca koje su ubili policajci.

 

Demonstranti su dio nacionalnog pokreta koji traži da se finansiranje policije preusmjeri na druge potrebe poput smještaja i obrazovanja, prenosi AP.

 

Demonstranti traže da Gradsko vijeće ukine najmanje milijardu dolara iz sadašnjeg budžeta policije od 6 milijardi dolara kada počne sa razmatranjem novog gradskog budžeta sljedeće nedjelje. Organizatori su ga nazvali "Okupiraj gradsku vijećnicu", po uzoru na pokret "Okupirajmo Volstrit 2010."

 

Policijski zvaničnici upozorili su da ce smanjenje budžeta doći u vrijeme kada je u gradu došlo do porasta pucnjave tokom prve tri nedelje u junu. Gradonačelnik Bil de Blazio obavezao se da će smanjiti policijski budžet, ali nije rekao koliko.

Izvor: