Protesti u Beogradu: Demonstranti ispunili plato ispred Skupštine

Protestni skup pod nazivom "Svi kao jedan - 1 od 5 miliona" počeo je danas oko 15.20 ispred Doma Narodne skupštine u centru Beograda, intoniranjem himne Srbije.

Demonstranti su ispunili plato ispred Skupštine, deo Pionirskog parka, kao i dijelove okolnih ulica.

Na stepenicama ispred ulaza u tu instituciju ostavljena su slova od stiropora kojima je ispisano "Ostavke".

MUP Srbije saopštio je da protest ispred Skupštine Srbije "do ovog trenutka" protiče bez incidenata, prenosi N1 Srbija.

MUP je objavio i procjenu da je iz čitave Republike Srbije na skupu prisutno između 7.300 i 7.500 učesnika, najavljujući da će tačan broj saopštiti u narednim satima.

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić optužio je na protestu u Beogradu, predsjednika Vučića da je uzurpirao vlast u državi i vladavinu prava pretvorio u ličnu samovolju.

"U svoje ruke je uzeo svu izvršnu i zakonodavnu vast, mimo zakonom propisanih dužnosti i ovlašćenja. Krenuo je da pokori i osvoji sudsku vlast, koja uvek treba da ostane nezavisna. A nema života bez prava i pravde", rekao je Čupić.

On je naveo da, iako je Vučić pokrenuo kampanju pod nazivom "Budućnost Srbije", država Srbija nema nikakvu budućnost sa njim.

Prije Čupića, glumac Hadži Nenad Maričić recitovao je pjesmu Vladislava Petkovića Disa "Naši dani".

On je rekao da od danas više ništa neće biti isto. "Srbija je bila, jeste i biće slobodna. Živela slobodna Srbija", rekao je on, što su okupljeni ispratili uzvicima "Gotov je".

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević optužio je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je svu vlast podredio svojoj volji.

On je na protestu "Svi kao jedan - Jedan od pet miliona" u Beogradu kazao da je "prigrabio moć predsednika države, Vlade".