Demonstranti ponovo okupirali Hong Kong

Nakon sedmice relativnog mira, više hiljada antivladinih demonstranata, uključujući mnoge starije stanovnike, izašlo je na ulice Hong Konga i danas uzvikujući parole "revolucija našeg vremena" i "osloboditi Hong Kong".

Protest, koji je održan u užurbanom trgovačkom kvartu Tsim Tsa Tsui, uslijedio je nakon što su se na stotine ljudi uputile prema američkom konzulatu kako bi pokazale "zahvalnost" na podršci SAD za demonstracije koje su održavaju u Hong Kongu skoro šest mjeseci.

Mašući plakatima na kojima je pisalo "Nikad ne zaboravite zašto ste započeli" i crnim zastavama s logotipom "Revolucija sada", demonstranti su prolazili pokraj gradske rive gdje se nalaze luksuzni hoteli i tržni centri.

Prošle je sedmice u Hong Kongu vladalo relativno mirno stanje nakon što su lokalni izbori prošle nedjelje donijeli veliku pobjedu prodemokratskim kandidatima. No, aktivisti su se obavezali da će održati zamah protesta s tri marša u nedjelju.

Antivladini protesti potresli su bivšu britansku koloniju od juna, ponekad prisiljavajući vladine urede, kompanije, škole i čak međunarodni aerodrom na zatvaranje.