Demonstranti u Beogradu zahtjevaju od vlasti: Odnose Srbije i Crne Gore svesti na konzularni nivo

Grupa mahom mlađih ljudi okupila se večeras ispred Ambasade Crne Gore u centru Beograda kako bi izrazila protest zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini Crne Gore. Pred ambasadom su iznijeli i tri zahtjeva, a nekoliko osoba je vatrometom gađalo zastavu Crne Gore na ambasadi, prenosi Blic. "Skup podrške srpskom narodu" zbog usvajanja Zakona kojem se protivi Srpska pravoslavna crkva (SPC) i hapšenja poslanika opozicionog Demokratskog fronta nakon incidenta u Skupštini Crne Gore organizovao je Studentski klub Pravnog fakulteta u Beogradu.
Image

Okupljeni na protestu su, kako prenosi BBC na srpskom, zahtijevali da se "crnogorske diplomate izbace iz ambasada Srbije u svijetu", da Srbija traži sjednicu Savjeta bezbjednosti o položaju Srba i SPC u Crnoj Gori, a kao treći zahtjev "da se crnogorski ambasador u Srbiji proglasi personom non grata", a da se odnosi Srbije i Crne Gore svedu na konzularni nivo.

Poslije govora koji su trajali oko sat vremena, okupljeni su iz Knez Mihailove krenuli u protestnu šetnju ka Terazijama, Trgu Nikole Pašića, Slaviji, pa Bulevarom oslobođenja ka Hramu Svetog Save, zbog čega je saobraćaj u pojedinim centralnim gradskim ulicama otežan ili čak i potpuno obustavljen.

Tokom šetnje kolona je stala ispred zgrade Predsjedništva Srbije, gdje je uzvikivala "Izdaja", pjevali su pjesme o Kosovu i uzvikivali ime Ratka Mladića, osuđenog za genocid i ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom u BiH. Prolazeći pored Pride info centra, uzvikivali su parole protiv LGBT populacije i gađali sjedište sitnim predmetima.

Okupljeni su palili baklje, bacali petarde i topovske udare, upućivali pogrdne riječi na račun aktuelne vlasti u Crnoj Gori, a nekolicina njih ispaljivala je vatromet ka zastavi Crne Gore.

Demonstranti su prethodno u dijelu glavne ulice u Beogradu, Knez Mihajlove, gdje se nalazi Ambasada, uzvikivali poruke protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i palili baklje.

Okupljeni su se potom uputili ka Hramu Svetog Save, a saobraćaj u ulicama kojima je prolazila ova protestna kolona bio je obustavljen, pa je došlo do stvaranja gužvi na autobuskim stajalištima pošto su bili blokirani autobusi, tramvaji, trolejbusi...

Među učesnicima protesta, ali ne i šetnje, bili su i Boško Obradović, Saša Radulović, Miloš Jovanović, Slaviša Milović i Đorđe Vukadinović.

Image