Demontaža šatora u kampu Lipa u toku

Kamp Lipa
Prema nezvaničnim informacijama, ali koje već prenose određeni mediji, danas je osoblje IOM-a trebalo da napusti privremeni prihvatni migrantski kamp Lipa, što bi u konačnici ostavilo oko 1000 migranata prepuštenim samima sebi.

 

Koliko je poznato, u toku je demontaža šatora, ali oni u kojima su smješteni migrant još nisu obuhvaćeni demontažom.

Kao znak davanja podrške lokalnoj vlasti u odbijanju davanja saglasnosti za aktivaciju kampa BIRA, građani su najavili okupljanje. Aktivacijom ovog kampa dobila bi se pojačana koncentracija migranata u gradskoj zoni u uslovima otežane epidemiološke situacije.

Od Vijeća ministara se tražilo da ovaj kamp dobije status trajnog rješenja, kako bi se on opremio za zimski period. To se na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara nije desilo, iako je poznato da je rješavanje problema po pitanju migrantske krize u rukama domaće vlasti.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić tražio je da se migranti vrate u kamp Bira kako bi se Lipa opremila svim potrebnim sadržajima, a smještanje migranata u kampu BIRA bi, navodno trajalo dva do tri mjeseca dok se kamp Lipa ne opremi.

Svaki vid aktivacije kampa BIRA lokalne vlasti su jategorički odbile.

To bi navodno trajalo dva do tri mjeseca. Međutim, lokalne i kantonalne vlasti ovakvo rješenje kategorički odbijaju i ne žele čuti za otvaranje kampa Bira.