Deponija smrti u Mostaru: U porastu broj oboljelih od karcinoma

Na sjednici Vlade FBiH koja je održana u četvrtak, nije prihvaćen izvještaj Federalnog zavoda za agropedologiju o aktivnostima i rezultatima u vezi s analizom mulja sa prečistača u Mostaru.

Direktoru Zavoda Esadu Bukalu naloženo je da se obrati Parlamentu Federacije BiH i izda saopćenje za javnost kako bi pojasnio da Zavod nije radio mjerenje prisustva piralena, kao i sve ostale propuste koji su pratili ove aktivnosti, prenosi Hayat.ba.

Aner Žuljević iz Socijaldemokratske partije na posljednjoj sjednici Doma naroda FBiH deponiju Uborak u Mostaru, na koju je, kako se mjesecima iznosilo, odlagan opasni mulj, nazvao je deponijom smrti. Ukazao je na to kako je broj slučajeva karcinoma u Mostaru u porastu te je pozvao direktora Federalnog zavoda za agropedologiju da kaže javnosti jesu li našli opasni piralen u otpadnim vodama u Mostaru ili je sve morao poreći zbog određenih pritisaka.

Iz Zavoda je, naime, nekoliko mjeseci ranije navedeno da su radili ispitivanja u postrojenjima prečistaća i da je nađen opasni otrov piralen.

Pozivam direktora Bukala da objavi je li promjena mišljenje plod pritisaka – rekao je Žuljević.

Iz Zavoda nam je jučer rečeno da je direktor Bukalo na sastanku, odnosno da su odmah nakon sjednice Vlade FBiH pristupili izradi izvještaja za Parlament FBiH i saopćenja za javnost. Iako su naveli da će saopćenje biti dostupno tokom jučerašnjeg dana, to se nije dogodilo.

(Ne)dozvoljene vrijednosti

Marin Bago iz Mreže jučer je za „Dnevni avaz“, u vezi sa zaključkom Vlade FBiH, ustvrdio da “je to vrlo opasan spin“. Uvjeren je da „u Zavodu neće podleći pritiscima i da neće poreći svoj nalaz analize mulja, koji su dva puta radili“.

Oni su našli opasan spoj PCB, koji je, zapravo, piralen. Dvije analize su pokazale prisustvo PCB-a, ali i drugih teških metala iznad dozvoljenih vrijednosti, koje niko ne spominje, evo, da ne pričamo o piralenu. Treću analizu je radio laboratorij iz Zagreba, koji nije akreditiran i čiji je nalaz krivo interpretiran. Sad se mi pitamo ko se to igra sa zdravljem ljudi u Mostaru – ogorčen je Bago.