Deseci prijevremeno rođenih beba u Ga*i i dalje se ne mogu premjestiti na sigurno

B

Deseci prijevremeno rođenih beba koje se trenutno liječe u granatiranoj bolnici Al-Shifa u Gazi ne mogu se sigurno premjestiti na sigurnu lokaciju.

Nakon što je izraelska vojska ponovila da je ponudila pomoć pri premještanju dojenčadi u "sigurniju bolnicu", organizacija Medicinska pomoć za Palestince tvrdi da je premještanje kritično bolesne novorođenčadi složen i tehnički proces.

Izvršna direktorica humanitarne organizacije Melanie Ward bacila je sumnju na tvrdnje Izraela i rekla da je duboko zabrinuta nekritičkim medijskim izvještavanjem.

"S obzirom na to da vozila hitne pomoći ne mogu doći do bolnice - posebno ona s osobljem i opremom potrebnom za prijenos ovih beba - i nema bolnice s kapacitetom da ih primi, nema naznaka kako bi se to moglo učiniti sigurno."

Ward kaže da je jedina sigurna opcija za spas novorođenčadi da Izrael prestane s napadom i opsadom bolnice Al Shife, dopusti da gorivo stigne do bolnice i osigura da se preživjeli roditelji ovih beba mogu ponovno ujediniti s njima.

Ministarstvo zdravstva Gaze koje vodi Hamas saopćilo je da je najmanje 2.300 ljudi još uvijek u bolnici Al-Shifa.

Ističu da nedostatak struje, vode i hrane u bolnici dovodi živote u neposrednu opasnost.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je ponovila poziv na momentalni prekid vatre i aktivnu zaštitu civila i zdravstvene zaštite.