Deseci žrtava ebole u Kongu, počinje vakcinacija

Zdravstveni radnici Demokratske Republike Kongo započet će danas kampanju vakcinacije s ciljem suzbijanja epidemije smrtonosnog virusa ebole, od čega je do sada na sjeverozapadu zemlje umrlo 26 ljudi.

Ministarstvo zdravlja je saopćilo da su potvrđena još četiri nova slučaja ebole.

Registrirano je 46 mogućih slučajeva te bolesti bole, od kojih je 21 potvrđen, prenio je AP.

Predsjednik Konga Joseph Kabila predsjedavao je u subotu sjednici Vlade posvećenoj eboli, na kojoj je odlučeno da se povećaju izdvajanja za borbu protiv bolesti, koja sada iznose nešto više od četiri miliona dolara.

Besplatna zdravstvena zaštita

Odlučeno je i da u pogođenim oblastima bude besplatna zdravstvena zaštita.

Istovremeno, iz Ministarstva zdravlja je za danas najavljen početak vakcinacije.

Kako prenosi Reuters, 4.000 doza vakcina je prebačeno u grad Mbandaka, gdje je prošle sedmice registriran prvi slučaj te bolesti u urbanoj sredini od proglašenja epidemije početkom mjeseca.

Svjetska zdravstvena organizacija izrazila je ranije zabrinutost zbog toga što je bolest stigla u urbanu sredinu, jer će to otežati njeno suzbijanje.

Ovo je deveti put da je ebola izbila u Demokratskoj Republici Kongu otkad se prvi put pojavila 70-ih godina u  blizini rijeke Ebole na sjeveru zemlje.  

Eksperimentalne vakcine

Grad Mbandaka se nalazi 150-tak kilometara od Bikora, ruralne oblasti gdje je ebola izbila prošle sedmice.

Svjetska zdravstvena organizacija uputila je 4.000 eksperimentalnih vakcina koje će se dati prije svega ljudima u ovom gradu kako bi se spriječilo eventualno širenje bolesti u urbanim zonama.

Vakcina još nema licencu, ali se pokazala efikasnom u ograničenim testovima tokom izbijanja ebole u Zapadnoj Africi.

Prema mišljenju jednog zdravstvenog zvaničnika Konga, moguće je da su bolest u grad donijele dvije ili tri osobe koje su prisustvovale sahrani jednog oboljelog od ebole u Bikoru.

Izvor: