Deset afričkih migranata poginulo blizu obale Džibutija

asd
Najmanje deset afričkih migranata poginulo je kod obale Džibutija, kad su se vraćali iz Jemena, objavila je u četvrtak Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Tijela žrtava voda je izbacila na obalu. Nužni su posvećeni napori za potragu i spašavanje”, objavio je IOM na Twitteru.
 
U prethodnom saopćenju, objavljenom 25. septembra, IOM je rekao da je ratom razoreni Jemen svjedočio više od 2.000 afričkih migranata iz Etiopije i Somalije kako se vraćaju u Džibuti “nakon što nisu uspjeli doći do Kraljevine Saudijske Arabije zbog ograničenja kretanja zbog COVID-19, zatvaranje granica i ekstremne opasnosti duž ovog migrantskog puta”.

Stigli su gladni, umorni i potrebna im je medicinska pomoć nakon što su opasnim brodom krenuli natrag preko Adenskog zaljeva, a zatim pješice do grada Obock kroz pustinje Džibutija, gdje temperature dosežu 40 stepeni Celzijusa”, navedeno je u saopćenju.
IOM je također izvijestio da je dodatnih 1.239 etiopijskih migranata mjesecima u blokadi širom Džibutija, jer ne mogu ​​doći do Jemena ili se vratiti kući.