Desetine povrijeđenih u zemljotresu na Filipinima, zgrade srušene, mnogi bez struje

Home

Desetine povrijeđenih u zemljotresu na Filipinima, zgrade srušene, mnogi bez struje


Zemljotres jačine 6,9 stepeni po Richteru koji je jutros pogodio otok Leyte na Filipinima, ostavio je desetine povrijeđenih i nekoliko porušenih zgrada. Stanovnici u nekim dijelovima su ostali bez struje zbog čega su napustili njihove domove.

Američki geološki centar je saopćio kako se zemljotres desio na dubini od 6,5 metara u Leyte provinciji, a najviše se mogao osjetiti u gradovima Kananga i Jaro. Epicentar potresa bio je 2,6 kilometara istočno od grada Canhandugan te 580 kilometara jugozapadno od filipinske prijestolnice Manile. Na sreću, nije izdato upozorenje na cunami.

U Kanangi je srušena višespratna zgrada gdje je povrijeđeno najmanje deset osoba, dok je nepoznat broj onih koji su ostali zarobljeni ispod ruševina. Prema pisanju lokalnih medija, spasioci su na mjestu nesreće.

Hiljade stanovnika uspjeli su pobjeći iz njihovih domova i spasiti se. Mnogi su na ulicama povrijeđeni uslijed padova zbog jačine potresa. Brojne građevine i ulice su oštećene.

"Bio je veoma jak potres. Sjedila sam dok su se drugi radnici sakrili pod stolove. Zgrade su se tresle. Vidjela sam ljude kako plaču i grle jedni druge na ulici", kazala je za ABC News Delia Vilbar, blagajnica jedne radnje u gradu Ormoc.

Filipini leže na pacifičkom vatrenom prstenu gdje su zemljotresi i erupcije vulkana česta pojava. Podsjećamo, zemljotres jačine 7,7 stepeni koji je 1990. godine pogodio Filipine, usmrtio je najmanje 2.000 ljudi.

 

(Izvor: Klix)

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 06/07/2017 - 13:50

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top