Destrukcija obrazovanja pretvara BiH u neku vrstu kolonije

Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Enver Kazaz za N1 je kazao da je temeljni cilj nacionalizma urušavanje obrazovanja, komentarišući aferu "Diplome".

Šta je posljedica afere "Diplome"?

"Vrlo jednostavno. Dejtonski sporazum je upropastio zemlju u cjelini, njenu strukturu i vrijednosti pa samim tim i obrazovanje, a onda su nacionalističke partije obrazovanje definirale kao svoj ideološki instrument. Unutar takve definicije obrazovanja otvorio se prostor za kriminal i korupciju. Obrazovanje nisu definisali kao prostor znanja, nego kao ideologiju, a nacionalističku ideologiju u pravilu prati kriminal. To je posljedica prve greške u poimanju obrazovanja od nacionalista", kazao je Kazaz za N1

Kazaz smatra da je temeljni cilj nacionalizma urušavanje obrazovanja.

"Urušiti obrazovanje je temeljni cilj nacionalizma, kako bi bio onemogućen proces stvaranja kritičkog mišljenja i kako bi omogućili proizvodnju podobnih kadrova. Cilj je stvoriti upravljačku elitu i podaničku masu koja će jedinu sudbinu vidjeti u stajalištu elite. Destrukcija obrazovanja pretvara BiH u neku vrstu nove kolonije. Ja se zgrozim kada čujem da imamo jeftinu radnu snagu, sami sebe percepiramo kao neku vrstu periferije koja daje svoje roblje neo-liberalnom kapitalizmu", smatra Kazaz.

Dodao je da je nacionalizam ostvario sve ciljeve glede etničkih struktura u BiH.

"Moglo bi se reći da je nacionalizam ostvario sve svoje ciljeve kada su u pitanju tri etničke strukture u BiH, samo mu je preostalo da dovrši rat u političkom polju. Dugoročno gledajući mi ćemo se kretati u tom smjeru".