DETALJI AKCIJE ‘SKY’: Kako je raskrinkana grupa koja je krijumčarenjem droge zaradila više od 2,5 milijuna KM?

hfsdkdud
U Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročište na kojem se razmatrao prijedlog o određivanju pritvora uhićenima u akciji “Sky” u kojoj je zaplijenjeno više od šest tona skanka.

Droga je išla iz Albanije preko Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, a osumnjičeni Ivan Antunović (51), Nikola Bošković (57), Ivan Cvijanović (33), Borislav Kovačević (42), Jurica Vuletić (34) i Mario Vuletić (33) krijumčarenjem droge zaradili su 2.542.058 maraka. Tako je samo u kući osumnjičenog Antunovića pronađeno 500.000 maraka. Inače, grupu su raskrinkali svjedoci, Crnogorci koji su otkrili rutu kojom je droga putovala te način na koji je grupa funkcionirala.

Pritvorski razlozi

Tužitelj Džermin Pašić pojasnio je kako je Antunović organizirao narkogrupu kojoj su se pridružili ostali osumnjičeni. Naglasio je kako traži da se svima odredi mjera pritvora zbog opasnosti od bijega, a s obzirom na činjenicu da pojedini osumnjičeni imaju dvojna državljanstva, te zbog bojazni da bi mogli utjecati na svjedoke, sakriti ili uništiti dokaze. Također, podcrtao je kako za osumnjičene Antunović i Cvijanović postoji bojazan od ponavljanja kaznenog djela zbog ranije osuđivanosti.

Antunović, koji za sebe kaže da je vlasnik kamenoloma, je rođen u Stocu i posjeduje hrvatsko državljanstvo. U toj zemlji se protiv njega vode kazneni postupci, kako za ovo kazneno djelo, tako i za druga. Antunović je tako u Hrvatskoj pod mjerama zabrane. Cvijanović, koji je rekao da je vlasnik kafića, je osuđivan u Kiseljaku, Sarajevu i na Sokocu, prenosi Klix.

Odvjetnici osumnjičenih su bili složni u tome da nisu imali dovoljno vremena da se pripreme za iznošenje obrana. Odvjetnik prvoosumnjičenog Antunovića Sanel Nezirić rekao je kako mu je uskraćena mogućnost uvida u neke dokaze.

Sakriveni novac

– Protiv mog klijenta se vodi istraga u Hrvatskoj. U vrijeme koje tužitelj navodi kao vrijeme počinjenja kaznenog djela, bio je u pritvoru tako da nije mogao sudjelovati u počinjenju istog. Dok je bio pod mjerama zabrane javljao se pravosudnim tijelima Republike Hrvatske. Što se tiče mogućnosti bijega, ova istraga se vodi od 2016. tijekom koje su presretnute određene pošiljke, zaplijenjena je droga…Što je moj branjenik radio četiri godine, rekao je Nezirić.

Za veliku količinu novca koja je pronađena u obiteljskoj kući Antunovića, kazao je da je njegovo porijeklo legalno i da se radi o obiteljskom novcu. I sam Antunović je tijekom ročišta nekoliko puta naglašavao ove navode te da je novac bio sklonjen, ali i da ga je dobrovoljno predao pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), prenosi Klix.

Branitelj Alija Galijatović koji zajedno s odvjetnikom Mirzom Pecikoza zastupa Borislava Kovačevića je rekao kako se njegovom klijentu stavlja na teret 10 radnji. I to osam radnji utovara droge u Crnoj Gori na nepoznatoj lokaciji, a dvije radnje pretovara u Stocu.

Problemi odvjetnika

– Nema dokaza koji to potvrđuju. Pretresena mu je kuća i vozilo. Ništa ne upućuje na to da je počinio kazneno djelo. Imao je vremena i prostora da napusti Trebinje, gdje je rođen i živi, te da ode u Srbiju, čije državljanstvo posjeduje, kazao je Galijatović.

Kovačević je dodao da mu nije jasno zašto su mu zaplijenili Citroen koji je, kako je rekao, star deset godina.

Odvjetnik Damir Kočo za svog klijenta Ivana Cvijanovića je rekao da nije mogao ništa učiniti ako je Ivan Antunović bio pod mjerama zabrane ili u pritvoru u sporno vrijeme za koje tužitelj navodi da su bili u kontaktu kako bi se dogovorili oko daljnjeg prosljeđivanja droge u BiH.

– Dokazi nam nisu dostavljeni. Moj klijent je osuđivan za lakša kaznena djela od prije šest godina. On je rehabilitiran sada i nema problema s zakonom, rekao je Kočo.

Branitelj Mirsad Crnovršanin koji zastupa Nikolu Boškovića i Maria Vuletića kazao je kako nije imao uvid u materijalne dokaze te da su pritvorski razlozi paušalni i proizvoljni.

– Određivanjem mjera zabrane kućnog pritvora za Nikolu Boškovića i Maria Vuletića se može otkloniti opasnost od bijega, a poznato je svima da dvojno državljanstvo ne može biti osnov za određivanje pritvora. Ovo kazneno djelo, kako se to navodi u istrazi, je završeno tako da ne postoji motiv da utječu na dokaze, da ih sakriju ili unište. Bošković je teško bolestan za što postoji i dokumentacija kao dokaz. On živi sam, nema sredstava za život, naveo je Crnovršanin.

Bošković je zamolio Sud da se uzme u obzir njegovo narušeno zdravstveno stanje, a isto je rekao i Mario Vuletić, koji je naglasio da je 50% invalid s svakodnevnim terapijama.

Pratio cisternu

Odvjetnik Kemo Kapur za svog branjenika Juricu Vuletića je rekao da je lošeg zdravlja te da fizički nije mogao pomagati u grupi onako kako to tužitelj navodi. Tužiteljstvo smatra da je Jurica imao ulogu “čistača” koji je pratio cisternu s drogom.

Na kraju ročišta tužitelj Džermin Pašić se osvrnuo na prigovore odvjetnika rekavši da nije točno da je istraga počela 2016. već 11. travnja 2019. godine.

– Sve prethodne istrage i kazneni postupci, neki su okončani, a neki nisu, su uputili na ovu istragu. Odnosno dokazi iz ranijih uhićenja i presuda su doveli do ovoga. Osumnjičeni Ivan Antunović je za vrijeme trajanja mjera zabrane u Hrvatskoj, organizirao i vodio grupu. Novac je nađen u hangaru, u kutiji. Antunović je zarađivao jako mnogo novca i legalno i ilegalno. Postojao je visok stupanj organizacije, tako da se nije morao ni pojavljivati na određenim mjestima. Ovim kaznenim radnjama stekli su protupravnu imovinsku korist u iznosu od 2.542.058 maraka, kazao je tužitelj.