Detalji s ročišta: Donirani traktor završio na imanju Desnice Radivojevića

Bivši ministar prostornog uređenja Federacije FBiH Desnica Radivojević tereti se da je iz budžeta isplatio pet hiljada KM Aganu Valentinu za donirani traktor, a koji je u konačnici završio na njegovom imanju.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je određivanje jednomjesečnog pritvora bivšem ministru Desnici Radivojeviću koji je uhapšen u akciji "Farmer". 

Na današnjem ročištu za određivanje pritvora Tužilaštvo KS je otkrilo da je svjedok Agan Valentin, koji ima prijavljeno mjesto prebivališta u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), bio potpisnik fiktivnog ugovora o donaciji traktora, a koji je u konačnici završio u rukama bivšeg federalnog ministra Desnice Radivojevića. 

Radivojevića se tereti da je Valentinu iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine isplatio pet hiljada KM kao naknadnu za traktor koji je uzeo sebi. Tužilaštvo KS navelo je da je iz budžeta FBiH utrošeno oko 40 hiljada KM nakon što je formirana komisija pri Vladi FBiH za dodjelu poljoprivredne mehanizacije donirane od NR Kine građanima Bosne i Hercegovine u vrijednosti višoj od milion maraka.

Bivši ministar tereti se da je prisvojio traktor, a koji nije pronađen na njegovom imanju već kod Radivojevićevog prvog komšije u Srebrenici. Tužilaštvo KS tereti komisiju Vlade FBiH da nije dodjeljivala donacije već da su zaključivani fiktivni ugovori. 

Desnica Radivojević tereti se da je znao za postupanja sporne komisije i da je sarađivao s članovima komisije kao i da su sastanci održavani u njegovom kabineta, piše Klix.

Odbrana Radivojevića usprotivila se određivanju mjere pritvora, a sudu se obratio i Desnica Radivojević koji je rekao da nema veze s tim te da njegovo ministarstvo nije vršilo dodjelu donacija već Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica.