Detalji pokolja u Hamburgu: Filip pucao trudnici u stomak, jedna od žrtava nerođena beba

.
Napadač je nakon masakra pobjegao na sprat kada je policija stigla i oduzeo sebi život

 

Jedna od žrtava masakra u centru Jehovinih svjedoka u Hamburgu je i nerođena beba. U napadu je ubijeno ukupno sedam osoba, a više je povrijeđeno. Među ubijenima je osumnjičeni za napad Filip F. (35), saopćila je njemačka policija.

Povrijeđene žene iz Ukrajine i Ugande

Hamburški ministar unutrašnjih poslova Endi Grote rekao je danas na konferenciji za novinare da su među žrtvama četvorica muškaraca i dvije žene, kao i ženski fetus u 28. sedmici trudnoće. Svi ubijeni i većina povrijeđenih su njemački državljani. Među osam povrijeđenih nalazi se žena iz Ukrajine i druga iz Ugande, prenosi RTL.

Kako je Grote rekao, napadač je nakon masakra pobjegao na sprat kada je policija stigla i oduzeo sebi život.

Ubistva su počinjena poluautomatskim pištoljem. Policija je potvrdila da je Filip F. legalno posjedovao pištolj od 12. decembra prošle godine i imao je dozvolu za oružje.

U trenutku napada u centru je bilo 36 ljudi.

Upucao trudnicu i ženu u automobilu

Kako navode njemački mediji, Filip F. je trudnicu upucao u stomak. Ona je preživjela, ali dijete koje je nosila nije.

Također, prije nego što je ušao u zgradu, ubica je upucao jednu ženu koja je bila u automobilu ispred zgrade. Na automobilu je pronađeno deset rupa od metaka. Žena je lakše povrijeđena i uspjela je da pobjegne i obavijesti policiju.

Jedna je žrtva upucana dok je bila na telefonskoj liniji s policijskim službenikom i tražila pomoć.

Ko je Filip F.?

Filip F. (35) upao je sinoć oko 21 sat u prostorije Jehovinih svjedoka i počeo da puca na ljude.

Kako navode njemački mediji, Filip F. je bivši pripadnik te zajednice. Dok jedni izvori tvrde da je dobrovoljno napustio zajednicu prije 1,5 godine, drugi tvrde da je izbačen. Policija je rekla da je bio ljut na Jehovine svjedoke i bivšeg gazdu, ali nije poznato da li je poznavao svoje žrtve.

 

 

Filip F. je, kako piše na njegovom sajtu, odrastao u mirnom Kemptenu u Algoju, u strogo religioznom domaćinstvu. Po završetku srednje škole školovao se za bankarskog službenika u njemačkoj privatnoj banci. Zatim je studirao poslovnu administraciju i nakon raznih boravaka u inostranstvu nastanio se u Hamburgu. Nedavno je radio u poslovnom centru.

Na veb stranici svoje kompanije sebe opisuje kao "multikulturalnog" i "samopouzdanog Evropljanina".

Šolc: Brutalan čin nasilja

Njemački kancelar Olaf Šolc osudio je "brutalni čin nasilja" na sastanku Jehovinih svjedoka u Hamburgu, u kojem je stradalo više ljudi. Ministrica unutrašnjih poslova Nensi Fezer je rekla da je "potresena užasnim činom nasilja u zajednici Jehovinih svjedoka u Hamburgu".

Jehovini svjedoci su u saopćenju na svom sajtu napisali da je zajednica "duboko pogođena užasnim napadom na njene vjernike u Dvorani Kraljevstva u Hamburgu nakon službe".

Foto: Printscreen