Devet osoba uhapšeno u Kataloniji pod sumnjom za planiranje bombaških napada

Civilna garda uhapsila je u ponedjeljak devet osoba u Kataloniji u sklopu operacije usmjerene protiv skupine zagovornika nezavisnosti koja je navodno pripremala nasilne akcije koje su trebale biti izvedene s eksplozivom kućne radinosti.

Uhapšene osobe povezane su sa skupinom Odbori za obranu republike (Comités de Defensa de la República - CDR). Policijska akcija počela je u 5 sati u zoru, a provodi se na nekoliko mjesta, uključujući gradić Sabadell pored Barcelone. Policija je ondje upala sa sudskim nalogom.

Španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Marlaska rekao je za španjolski javni radio RNE kako je pretraženo deset mjesta te su moguća i nova uhićenja. „Akcija je usmjerena protiv skupina koje bi mogle izvesti nasilne napade“, rekao je Marlaska. Njegovo ministarstvo je priopćilo kako su pronađene supstance i materijali za izradu eksploziva kućne radinosti.

Operacija je izvedena dok se očekuje presuda za dvanaestero katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu, neposluh i organiziranje nezakonitog referenduma o nezavisnosti 2017. godine, kojeg je bio zabranio španjolski ustavni sud. Sudska presuda mogla bi biti objavljena do 15. listopada.