Deveta Galerija volonterizma: Bh. učenici proveli preko 70.000 sati u volonterskim aktivnostima

U prostorijama Hotela Hills Ilidža, u četvrtak, 05.12.2019. godine, održana je deveta Galerija volonterizma – završna manifestacijA projekta „Volontiranje je cool!“.

- "Galerijom volonterizma željeli smo obilježiti Međunarodni dan volontera i promovisati doprinos od preko 70.000 volonterskih sati koji su učenici volonteri dali razvoju lokalnih zajednica", poručuju organizatori. 

Na manifestaciji je učestvovalo blizu 400 volontera koji su predstavljali svoju volontersku grupu, a dolaze iz 44 osnovne škole iz 5 bh. kantona: Kanton Sarajevo, Hercegovačko-neretvanski kanton/ županija, Zapadnohercegovački kanton/županija, Bosansko-podrinjski kanton/županija i Srednjobosanski kanton/županija.

Cilj manifestacije je bio omogućiti volonterima da prezentuju svoj volonterski rad i angažman u zajednicama, razmjene iskustva koja su stekli učešćem na projektu „Volontiranje je cool!”, promovišu korisne efekte volonterizma i pozovu vršnjake na razmišljanje i uključivanje u volonterski rad. 

Volontere projekta „Volontiranje je cool!“ podržali su predstavnici lokalnih vlasti, javne institucije, lokalne kompanije, ali i međunarodne organizacije poput Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a u prilog tome govori i činjenica da je svaka škola osvojila vrijednu nagradu naših partnera projekta. Fond nagrada bio je veći od 100.000 KM. 

Na manifestaciji „Galerija volonterizma“ gosti su bili i predstavnici nadležnih Ministarstava obrazovanja, općinskih vlasti, predstavnici UNICEF-a, Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini kao i mnogi drugi sponzori i prijatelji projekta.

Na Galeriji volonterizma učenike su pjesmom volonterski obradovali Neno Murić i Fatmir Sulejmani.

Izvor: