Dević: Forto izabran legalno, ali ne i legitimno

Šef Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević ocijenio je da Vlada, koja je izbrana danas na sjednici, neće uspjeti 'iznijeti teret budžeta od 926 miliona KM'. Istakao je da u novom sazivu Vlade ima i penzionera i pripravnika te da je očigledno da je cilj bio samo sastaviti Vladu bez SDA.

Smatra da je premijer Edin Forto izabran legalno, ali ne i legitimno, jer je dobio 0,28 posto glasova na Općim izborima.   

Govoreći o nacionalnom pitanju, Dević smatra da nije uredu da u Vladi KS-u budu osobe koji se deklarišu kao Hrvati, a da prakticiraju islamske običaje te da je to loša poruka koja se šalje iz Sarajeva. 

Komentirajući ekspoze premijera Forte, Dević je kazao da je bio uopćen te je dodao da će tražiti smjenu aktuelnog premijera čim SAD bude u prilici da ima 18 glasova. 

"Čekali smo da se situacija smiri, do toga nije došlo, ali SDA će intenzivno raditi na državnom i federalnom nivou i stvari će u narednih 15 do 20 dana biti drugačije", zaključio je Dević.