Dim je bio nepodnošljiv, skočio sam s deset metara visine

On je jedan od migranata koji je, nasreću, prošao bez ozljeda tijekom spašavanja iz privremenog prihvatnog centra Miral u Velikoj Kladuši, gdje je u subotu ujutro izbio veliki požar.

- Prestrašili smo se i razbili pet ili šest prozora. Nas šezdesetak skakalo je s visine od desetak metara kako bismo se spasili - rekao je Ali opisujući paniku koja je u trenutku požara zavladala.

Brojni migranti i djelatnici centra u nevjerici su gledali u vatrogasce kako se bore s vatrom, ali i dim koji se nadvio iznad zgrade. Bježeći pred vatrenom stihijom ozlijeđeno je 32 ljudi, prenosi 24sata.hr.

U Dom zdravlja u Velikoj Kladuši te u bolnicu u Bihaću najviše migranata stiglo je slomovima stopala, potkoljenice te drugih dijelova tijela, ali i s opeklinama. Većina je, nasreću, ipak lakše ozlijeđena i tijekom dana vratili su se u prihvatni centar, a šestero ih je zadržano u bolnici. Prema prvim informacijama, uzrok požara je ljudska nepažnja.

Image

Nakon što su vatrogasci ugasili požar, očevidom je utvrđeno da ga je izazvao električni rešo u jednoj od spavaonica na kojem su migranti pripremali hranu. Prvo su se zapalili deka i madrac, a zatim se vatra vrlo brzo proširila.

U požaru koji je gutao sve pred sobom izgorjele su tri spavaonice, u kojima je bilo smješteno 247 kreveta.


- Požar je zahvatio četvrtinu zgrade. Reagirali smo brzo. U trenutku požara sve ljude smo proveli širokim stubištem u prizemlje i samo jedan koji je teško ozlijeđen je skočio kroz prozor. Brzom intervencijom vatrogasaca požar je brzo stavljen pod kontrolu i ugašen - rekao nam je koordinator za hitne slučajeve Međunarodne organizacije za migracije Vladimir Mitkovski. 

U centru za migrante u Velikoj Kladuši smješteno je ukupno 673 ljudi. U subotu tijekom dana za migrante, koji su u požaru ostali bez kreveta, osiguran je alternativni smještaj dok se ne urede i očiste opožarene prostorije.

 

Image

Dio će ih privremeno biti raspoređeno u druge dijelove zgrade, a ispred Mirala postavit će i šatore. Operativni stožer za pitanje migracija u BiH na sastanku održanom prije dva dana u Sarajevu, kojem su sudjelovali i predstavnici Unsko-sanskog kantona, razmatrao je mogućnost izmještanja iz urbanih sredina dva prihvatna centra - Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši, a prihvaćen je prijedlog Gradskog vijeća Bihaća o novoj lokaciji u mjestu Vučijak.

U BiH je od početka ove godine ušlo više od 6000 ilegalnih migranata, a najveći broj je onih koji u susjednu nam zemlju stignu u nastojanju da se domognu Hrvatske, a zatim i neke od zemalja Europske unije. Privremeni smještaj traže upravo u Velikoj Kladuši i Bihaću. Lokalne vlasti u BiH već mjesecima upozoravaju kako se više ne mogu nositi s navalom migranata i traže veću pomoć državnih vlasti i međunarodne zajednice kako bi se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedio na cijelu zemlju.