Dinastija “Isak”

232332
Iako su prošle sedmice iz porodice Isak tvrdili da ne znaju ništa o imenovanju Rusmira Isaka na čelo KPZ Zenica, demant je stigao iz Vlade FBiH. Na sjednici održanoj 7. septembra imenovan je na čelo najvećeg i najpoznatijeg kazneno-popravnog zavoda. Danas je i treći član porodice Isak zvanično preuzeo javnu funkciju.

“Ko počne zlupotrebljavati, da zaposli svog, da posao svom, kunem se Bogom, odmah leti. Nećemo pitati ni minute šta je radio. To je ključna promjena u ovom društvu”, rekao je prije izvjesnog vremena lider NiP-a Elmedin Konaković.

I letio je Ramo Isak, ali sa službenim helikopterom i to sa sinom Arnelom o trošku građana Federacije. Borba protiv korupcije, nepotizma, stranačkog zapošljavanja i kadroviranja ostali su na predizbornim obećanjima, Zakon o spriječavanju sukoba interesa FBiH i dalje u ladici zajedno sa još nekoliko reformskih zakona iako su prošli sve procedure.

A od postojećih zakona u ovom konkretnom slučaju prekšen je zakon o javnim preduzećima, privrednim društvima, te uredba o ovlašćenju. Prekršen je i trenutno postojeći zakon o sprječavanju sukoba interesa u Federaciji.

Nosioci javnih funkcija kaže Nacrt zakona iz ladice, ne mogu koristiti svoj položaj za privilegovanje bliskih srodnika. Problem je i što ne postoji nadležno tijelo jer su CiK-u od 2013. godine oduzete nadležnosti iz domena sukoba interesa. Stručnost i kompetencije također, niko ne provjerava.

A budući da šala kaže kako je u BiH samo kriminal organizovan, građani nisu iznenađeni.

Za trećeg sina, ministar Isak tvrdi da neće u politiku. I dok se danima na društvenim mrežama zbijaju šale na račun ovog imenovanja, još jedan autobus mladih i obrazovanih bez stranačkog dresa, napušta BiH.

 

Foto : Ramo Isak/Instagram