Dino, Hari, Alma, Maja, Deen, Laka...: Sjećate se pjesama koje su predstavljale BiH na Eurosongu?

eurosong
Nakon dvije polufinalne večeri, britanski grad Liverpool večeras će ugostiti finalnu noć Eurovizije ili Eurosonga ili, kako takmičenje zovu zvanično, Eurovision.

 

Riječ je o 67. takmičenju za najbolju europsku pjesmu, a prvo takmičenje održano je u švicarskom Luganu 24. maja 1956., kada su sudjelovale Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Luksemburg, Belgija i domaćin Švicarska.

Bosna i Hercegovina je od 1993. samostalno na Eurosongu, a od 1961. do 1992. se takmičila u sklopu Jugoslavije. Ipak, naša zemlja zbog dugovanja ne učestvuje na Eurosongu od 2016.

Nakon osamostaljenja Bosne i Hercegovine, nacionalna radiotelevizija BiH šalje prvi put vlastite kandidate na eurovizijsko natjecanje 1993. godine. Na prednatjecanju novih zemalja srednje i jugoistočne Europe u Ljubljani BiH je dobila ulaznicu za nastup u Irskoj, zajedno s predstavnicima Slovenije i Hrvatske. Prvi predstavnik BiH na Euroviziji bio je Muhamed Fazlagić-Fazla, koji je BiH u Millstreetu predstavljao s pjesmom Sva bol svijeta.