Dio pomoći švicarskog Caritasa -socijalno-ugroženim u Bosanskoj Krupi

CRVENI KRIZ BOSANSKA KRUPA
Bosanskokrupski Općinski Crveni križ je ovi h dana završio raspodjelu novčanih sredstava koja su mu doznačena iz donacije Švicarskog Crvenog križa ,koji je putem Kantonalnog saveza Crvenog križa osigurao pomoć u iznosu od 44.000 KM za socijalno ugrožena lica sa područja USK-a.

Crveni križ Bosne i Hercegovine u saradnji sa Švicarskim Crvenim križem, po drugi put, provodi takozvani „ Zimski program pomoći“ socijalno ugroženim porodicama, štićenicima centara za socijalni rad, o kojima inače brinu i volonteri Crvenog križa Unsko-sanskog kantona.

Osigurana sredstva, u iznosu 44. 000 KM, raspoređena su korisnicima u svim općinama Unsko-sanskog kantona. Zbog migrantske krize Crvenom križu Bihać, za pomoć socijalno ugroženim porodicama, dodijeljen je iznos od 21.000 KM, a nešto manja sredstva općinama Velika Kladuša i Ključ. Dio sredstava dodijeljen je i općinama koje nisu pogođene migrantskom krizom putem Crveno križa koji su siromašnim porodicama isplatili simbolične iznose.

Općinski crveni križ u Bosanskoj Krupi na raspolaganju je imao 2500 konvertibilnih maraka iz donacije švicarskog Caritasa. U suradnji sa bosanskokrupskim Centrom za socijalni rad usaglašen je odabir,te je novčana sredstva dobilo dvanaest najugroženijih stanovnika općine. Isplata novčane pomoći išla je putem banaka za korisnike koji imaju otvoren žiro račun, a za one koji ga nemaju, novčani iznos isplaćen je putem Centra za Socijalni rad. Penzije za februar, 5. marta