Dio sudija i tužilaca je pristao na objavu imovinskih kartona, ali veliki broj je onih koji nisu: Šta je razlog?

.
Ako ja javno kažem šta imam, dižem povjerenje javnosti u moje sudijske odluke i rad. Onda, nema razloga zbog kojeg bi se sumnjalo u mene, ističe Karamehić. On ne spori potrebu za zakonom ali smatram "da je svako od nas dovoljno savjestan, odgovoran, ozbiljan i transparentan da to dobrovoljno uradi"

 

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH objavilo je listu od 189 sudija i tužilaca u našoj državi koji su dali saglasnost da se javno prezentuju podaci o imovini koju posjeduju. Međutim, u BiH je gotovo hiljadu i po nosilaca pravosudnih funkcija. Šeila Heljić, predsjednica Udruženja tužilaca Federacije BiH, tvrdi kako niko od njenih kolega ne vidi problem u objavi imovinskih kartona.

SVAKO ZA SEBE

- Ne znam zašto su se jedni odazvali, a drugi ne, svi mi se jednako zalažemo za objavljivanje, govori Heljić, smatrajući da se na taj način jačaju integritet i transparentnost bh. pravosuđa.

Čekanjem zakona samo budimo sumnje, sve sudije i tužioci trebaju dobrovoljno objaviti imovinski karton, ističe Karamehić

Naglašava da se iz Udruženja zalažu za nezavisnost tužilačke funkcije, ali i da cijene pravo javnosti na uvid u njihove imovinske kartone. Međutim, kako kaže, jedan od razloga zbog kojeg tužioci nisu dali saglasnost na to da se objavi njihov karton je taj što BiH nema zakon koji bi ih obavezao.
- Neophodno je detaljno, zakonom propisati proceduru u vezi sa imovinskim kartonima, od načina prikupljanja podataka, obrade, pa do samog objavljivanja, poručuje Heljić, smatrajući da tad niko neće imati ništa protiv, jer će za sve važiti ista pravila.
Građani sada javno mogu vidjeti godišnji iznos plaće sudija i tužilaca, naravno samo onih koji su dali saglasnost, kao i imovinu koju posjeduju, ali i kreditna zaduženja.
- Obaveza nije, tako da je svako odlučio hoće li ili neće, a svako za sebe zna zašto nije dao saglasnost, govori Hakija Zajmović, predsjednik Udruženja sudija FBiH, i dodaje kako se čeka zakon.

Zajmović: Nije obavezno


- Ne može se mnogo postići ovakvim parcijalnim objavljivanjem, ali svakako da se nešto može vidjeti, kaže Zajmović, smatrajući da niko, bar ne otvoreno, nije protiv objave.
- Ono što sigurno znam je da mnoge sudije neće objaviti karton dokle god ih zakon ne obaveže, navodi.
VSTVBiH pozdravlja odluku sudija i tužilaca da dobrovoljno omoguće uvid javnosti u njihove finansijske kartone, te vjeruje da će u narednom periodu sudije i tužioci, koji do sada nisu dali saglasnost za objavljivanje, donijeti odluku da se njihovi lični finansijski izvještaji javno objave.
- Ne vidim razlog zbog kojeg bi se sakrivali finansijski kartoni sudija i tužilaca, nema potrebe da se čeka zakonsko rješenje, slobodno možemo objaviti sve i sada, smatra Selim Karamehić, sudija Osnovnog suda u Brčkom.
​On je bivši član VSTV-a kojem je nedavno istekao mandat, ali i jedan od onih koji nije čekao zakon, već je dobrovoljno pristao objaviti svoj imovinski karton.

ZAKON JE FORMALNOST

- Ako ja javno kažem šta imam, dižem povjerenje javnosti u moje sudijske odluke i rad. Onda, nema razloga zbog kojeg bi se sumnjalo u mene, ističe Karamehić, koji ne spori potrebu za zakonom.
- Formalno gledano, treba i taj zakonski okvir, ali smatram da je svako od nas dovoljno savjestan, odgovoran, ozbiljan i transparentan da to dobrovoljno uradi, kaže on i podsjeća na to da je to jedan od koraka kojim će se vratiti povjerenje javnosti u pravosuđe.
Bilo kako bilo, primanja sudija i tužilaca se finansiraju javnim novcem, odnosno iz budžeta, tako da bi zapravo svi oni trebali biti obavezni prezentovati privatnu imovinu. Na taj način bi se mogla uporediti visina njihovih primanja s vrijednošću imovine koju posjeduju.