Diplomatska ofanziva / Bisera Turković u Briselu održala sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a: Evo o čemu su razgovarali

.
Sagovornici su razmotrili napredak u odnosima BiH i NATO te aktuelna politička pitanja

 

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, danas je u Briselu održala sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Na sastanku je bilo govora o napretku odnosa između naše zemlje i Sjeveroatlantskog saveza.

Također, ministrica Turković je na Facebooku napisala kako je Stoltenbergu prenijela zabrinutost građana BiH zbog političke krize, izazvane antidejtonskim djelovanjem, koja potresa našu zemlju.

Objavu ministrice Turković ovim putem prenosimo u cijelosti:

- Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković sastala se danas u Briselu sa Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarom Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

Sagovornici su razmotrili napredak u odnosima BiH i NATO te aktuelna politička pitanja. Izražena je snažna podrška teritorijalnom integritetu i stabilnosti BiH te zabrinutost zbog retorike i aktivnosti koje podrivaju državne institucije.

Poručeno je kako su BiH i Zapadni Balkan ključni i za stabilnost Evrope te da je NATO prisustvo kontinuirano.

Ministrica Turković je generalnom sekretaru Stoltenbergu prenijela i zabrinutost bh. građana zbog činjenice da politička kriza izazvana antidejtonskim djelovanjem sve više prelazi u sigurnosnu te izaziva strah, posebno kod povratničkog stanovništva u bh. entitetu Republika Srpska, ali i u drugim dijelovima BiH.

Naglasila je da BiH podržava NATO politiku otvorenih vrata smatrajući je historijskim uspjehom koji je donio i sačuvao mir. BiH je prije 15 godina, potpisom tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića ušla u Partnerstvo za mir sa NATO što je bio ključni doprinos napretku.

Svaki korak dalje će značiti više mira i sigurnosti u BiH i regiji. Ministrica Turković je čestitala generalnom sekretaru Stoltenbergu na uspješnom mandatu. Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH pri NATO Mitar Kujundžić, napisala je Turković.

OBJAVU POGLEDAJTE OVDJE.