Šabotić: Diplomu ne možete dobiti na uvid, jer je kod mene

Hasim Šabotić, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, komentirao je medijske napise vezane za diplomu koju je stekao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Na pitanje reportera N1, Šabotić je kazao da je on prvi potpisao jedan akt, kojim je tijelima za spriječavanje korupcije naložio da se provjere diplome.

"S tim u vezi nek se provjeri i moja diploma. Moju diplomu je provjerila kantonalna inspekcija tako sam ja čuo. Mene je kontaktirala ona vaša kolegica iz Žurnala. Ja sam rekao imate na fakultetu sve. Tamo ima zakon gdje se čuvaju dokumenti trajno. I tamo se sve može naći. I ako vi smatrate da trebate, Zakon o slobodi pristupa informacijama, obratite se fakultetu. To tamo kako znam ništa nije gorilo, ništa nije uništeno, nije bilo požara", kazao je.

Na pitanje da kolegica iz Žurnala nije dobila na uvid diplomu jer ona nije oštampana, Šabotić je odgovorio:

"Pa vidite. Ja to nisam pročitao, ali moram vam reći kolege koje su mi rekle da se pominjem u negativnom smislu ja na to ne okrećem pažnju. Diploma nije data na uvid, nije odštampana. Diploma za višu stručnu spremu nije podignuta, i nije uplaćena, niti je štampana. Dobijeno je uvjerenje jer nije bilo potrebe da se štampa. Kada je završena visoka stručna sprema dobijeno je uvjerenje, a nekad kasnije uplaćeno ne znam 100-200 maraka, i podignuta diploma. Oni ne mogu dobiti diplomu na uvid jer diploma je kod mene. Tako...Toliko od mene".