Direkcija za regionalne ceste USK u tekućoj godini sa značajnim infrastrukturnim projektima

Prema usvojenom finansijskom planu budžet Direkcije za regionalne ceste USK za ovu godinu nešto je viši od 8 miliona maraka. Uz skoro isti iznos koji nisu potrošili u prošloj godini, na raspolaganju će za održavanje ali i investicije u putne komunikacije u 2019-toj imati više od 16 miliona maraka. Uz zaključene ugovore prvi radovi trebali bi krenuti i s otvaranjem asfaltnih baza.

Oko 700.000 maraka za nastavak radova na obilaznici u Bužimu, 350.000 za rekonstrukcije ceste u centru Stijene, izgradnja novog mosta u Baštri, sanacije klizišta, pješačke staze kroz naseljena mjesta, samo su dio od predviđenih 3 miliona maraka u okviru investicija koje su za ovu godinu planirali u Direkciji za regionalne ceste USK. Jedan dio sredstva biće potrošen i za makadamske puteve, što posljednih decenija posebno iščekuju u bosanskokrupskoj Arapuši, piše RTV USK

Pored planiranih investicija, radovi bi uskoro trebali početi i kroz realizaciju devet zaključenih ugovora u vrijednosti 3 miliona maraka namijenjenih za vanredno održavanje. Početak građevinske sezone pored mještana, čiji je svakodnevan život vezan uz neriješene putne komunikacije, iščekuju i u Direkciji, u kojoj se svake godine, zbog žalbi na raspisane tendere, ne mogu realizirati planirana sredstva.

Dobra cestovna infrastruktura osnovni je preduslov za razvoj privrede te su investicije u ovaj sektor, posebno na najfrekventnijim putnim pravcima, ključna. Tu bi se svakako trebala razmatrati i neasfaltirana cesta prema Štrbačkom buku u NP Una, koja se smatra najvećom smetnjom u razvoju turizma u USK-u. Iako nije u nadležnosti ove Direkcije, te za njenu sanaciju i nemaju predviđena sredstva, u saradnji s federalnom Vladom mogao bi se naći način da se turisti, prilikom dolaska, ne voze više makadamskom cestom.