Direktor FUP-a Dragan Lukač podnosi ostavku do kraja januara

Dragan Lukač najavio je novu ostavku na poziciju direktora Federalne uprave policije (FUP) do kraja januara 2019. godine, saznaje Klix.ba.

Lukač je navedenu odluku najavio na sjednici Nezavisnog odbora Parlamenta Federacije BiH, potvrdivši je potom za Klix.ba uz obrazloženje da još uvijek nije dostavio pismenu ostavku. "Vjerovatno će to biti tačno", kazao je Lukač.

Rukovodstvo agencijom će do imenovanja novog direktora, kako saznajemo, preuzeti šef Federalne istražne službe kriminalističke policije FUP-a Nurudin Hafizović.

"Po Zakonu o unutrašnjih poslovima FBiH, ukoliko nema zamjenika, direktora mijenja šef kriminalističke policije. To će biti tako s obzirom na to da mi trenutno nemamo zamjenika. Nurudin Hafizović će imati sva ovlaštenja da rukovodi organom do izbora direktora", kazao je Lukač za Klix.ba.

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH je, podsjetimo, krajem novembra 2018. donio odluku o raspisivanju konkursa za izbor novog direktora FUP-a, da bi konkurs konačno bio objavljen 5. decembra 2018. godine. Za 7. januar je zakazana sjednica na kojoj će se razmatrati pristigle prijave.

Kada je riječ o izboru zamjenika direktora FUP-a, Nezavisni odbor je krajem oktobra 2018. godine dostavio ministru unutrašnjih poslova Aljoši Čampari listu kandidata za zamjenika direktora FUP-a, na kojoj se nalaze imena tri kandidata: Himzo Selimović, Ensad Korman i Zoran Čegar.

Za zamjenika direktora će, prema našim saznanjima, biti izabran Ensad Korman budući da je protiv prvorangiranog Himze Selimovića podignuta optužnicu zbog zločina počinjenih na području Goražda i Višegrada nad zarobljenicima srpske nacionalnosti tokom 1992. i 1993. godine.

Izvor: