Direktor FUZIP Ajdinović pojasnio za Cazin.net-Zabrana podizanja cijena odnosi se i na trgovce i na dobavljače

ajdinovic-cz
Zabranu podizanja cijena za trgovine u BiH koje se bave prodajom životnih namirnica, lijekova i sredstava za dezinfekciju, nadležne institucije u FBiH su donijele i zabranile podizanje tih cijena od 5. marta ove godine.

 

Priča je počela javnim pozivom institucijama da spriječe da se nesavjesni trgovci bogate u vremenu borbe protiv koronavirusa, koji je uputio Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka na službenoj Fb stranici 14. marta 2020. godine.

Image
sepić status

 

Dan nakon toga, 15. marta, stranka na čijem je čelu, Nezavisni blok je izdao saopćenje i pozvao institucije na dodatnu kontrolu, te zatražio izradu i objavu registra svih onih privrednih subjekata koji budu u ovom vremenu podigli cijene i pokušali se bogatiti na nevolji ljudi.

Image
nb status

A onda, dan nakon ovoga poziva, Vlada FBiH je svojoj 214. sjednici prihvatila ove prijedloge i utvrdila mjere i zabranila podizanje cijena od onih sa 5. martom 2020., kada je registriran prvi zaraženi koronavirusom u BiH i otvorila broj telefona na koji građani - kupci, mogu direktno prijaviti poskupljenja.

Kaznene mjere za one čije cijene ne budu manje ili iste kao 5. marta iznosit će od 1.000 do 10.000 KM. Federalna uprava za inspekcije poslove, kantonalne i gradske nadležne inspekcije bit će nadležne za provođenje ove odluke.

Građani mogu prijaviti razlike u cijenama na broj 033/226-644.

Ova odluka je donesena u sklopu upoznavanja o stanju i prijedlogu za poduzimanje mjera i aktivnosti radi zaštite stanovništva i ublažavanja posljedica utjecaja globalne pandemije koronavisursa na ekonomiju u Federaciji BiH. S obzirom da je više primjedbi bilo na poskupljenja određenih trgovaca, a isti se pozivali da su ‘morali podići cijene, jer su im dobavljači također podigli nabavne cijene’, naš portal je zatražio odgovor od nadležnih.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović je precizno odgovorio da se zabrana podizanja cijena odnosi na sve - i trgovce i dobavljače.

Poslušajte njegov odgovor u cjelosti.