Direktor Hajrudin Havić o epidemiji: Pola kapaciteta popunjeno, držimo se

havic
Skoro cijela Evropa suočava se sa porastom broja oboljelih od Covid-a. Izuzuzetak nije ni Bosna i Hercegovina, a proteklih dana posebno je teška situacija u Kantonu Sarajevo koji je proteklog vikenda bio u lockdown-u.


Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Sebija Izetbegović danima upozorava kako je stanje teško i da su zdravstvene ustanove pune pacijenata.

Jutros smo razgovarali i sa direktorom Kantonalne bolnice Dr. Irfan Ljubijankić, Hajrudinom Havićem o stanju u našoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi.

Mi trenutno imamo 43 pacijenta na liječenju, kada je u pitanju COVID odjel. Imamo još sedam pacijenata na odjelu intezivne njege. Dakle, to je ukupno 50 pacijenata na liječenju u Kantonalnoj bolnici, što čini 50% našeg ukupnog kapaciteta.

Kada je u pitanju period pred nama, najbitnije nam je da osobe koje budu pozitivne u narednom periodu, ne budu teži slučajevi, odnosno da nemaju težu kliničku sliku. Za sada se držimo. Ide nam na ruku i ovo hladnije vrijeme, jer je kretanje ljudi smanjeno. Pazimo se, rekao je direktor Havić za USKinfo.ba