Direktor škole Zlatko Sabljaković preko štele zaposlio 10 osoba, sad će mu se suditi

.
Općinski sud u Cazinu potvrdio je optužnicu Tužilaštva USK protiv Zlatka Sabljakovića (61), bivšeg direktora Osnovne škole “Cazin” iz istoimenog grada zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

 

Njemu se na teret stavlja da je u periodu od septembra 2017. do februara 2019. godine, u svojstvu odgovorne osobe, odnosno direktora pomenute škole, na nezakonit način vršio zapošljavanja, pri čemu je zloupotrijebio službene dužnosti i ovlaštenja.

U optužnici se navodi kako je zakon propisao da se zaposlenici zapošljavaju u skladu sa pravilnikom škole, a njime je propisano da se oni biraju na osnovu konkursa uz neophodnu saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.

Sabljakoviću se stavlja na teret da je samoinicijativno i nezakonito zaposlio pet osoba na radna mjesta nastavnika, te s njima zaključio ugovore na određeno ili neodređeno vrijeme, četiri lica na radna mjesta pomoćnih radnika, te jednu osobu na radno mjesto bibliotekara.

Na taj način je navedenim licima, kako se navodi u optužnici, pribavio korist u vidu zasnivanja radnog odnosa čije je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

U narednom periodu organizovaće se sudski postupak pred Općinskim sudom u Cazinu.