Disney otpušta 28.000 radnika

.
Otpuštanja se odnose na "domaće zaposlene", od kojih 67 posto radi sa skraćenim radnim vremenom Kompanija “Walt Disney” najavila je da će otpustiti 28.000 zaposlenih, uglavnom u američkim tematskim parkovima.

 

Iz kompanije su kao razloge za otpuštanja naveli ograničen kapacitet posjetilaca i neizvjesnost oko toga koliko dugo će pandemija korona virusa trajati.

 

“Donijeli smo vrlo tešku odluku da krenemo s procesom smanjenja radne snage u poslovnim segmentima Parkovi, Doživljaji i Proizvodi na svim nivoima”, naveo je u saopćenju Josh D'Amaro, predsjednik jedinice za parkove.

 

Otpuštanja se odnose na “domaće zaposlene”, od kojih 67 posto radi sa skraćenim radnim vremenom.

"Disney”, također, ima tematske parkove u Šangaju, Hong Kongu, Tokiju i Parizu, na koje se ova najava ne odnosi.

 

Za tri mjeseca minus 4,7 milijardi dolara.

 

Hongkoški Disney park je ponovo otvoren prošle sedmice, nakon što je drugi put bio zatvoren u julu, zbog naglog rasta broja zaraženih korona virusom.

 

Osim Disneylanda u Kaliforniji, svi parkovi kompanije su sada ponovo otvoreni, iako je broj posjetilaca ograničen, zbog primjene mjere socijalnog distanciranja.

 

Tokom tri mjeseca, do 27. juna, “Disney” je izgubio 4,7 milijardi dolara, pri čemu su se prihodi u sektorima za koje je najavljeno smanjenje radne snage pali za 85 procenata u odnosu na isti period 2019. godine.