Dizdarević: Erdogan natjerao i SAD i Rusiju da mu popuštaju

Erdogan vrlo lukavo odigrava na dvije stolice.

Znamo situaciju sa zaoštravanjem sa SAD-om i NATO-om i kako ga je Putin vezao za sebe. Amerika ga sad ne može prepustiti, a sa druge strane Putin je došao u vrlo zgodnu situaciju da Turska na Crnom moru brani Moskvu od NATO-a, čija je članica, kazao je za N1 diplomata i vrsni poznavalac situacije na Bliskom istoku, Zlatko Dizdarević.

 

Vratili ste se sa Bliskog istoka?

Da, vratio sam se sinoć iz Bejruta.Odem barem jednom godišnje u Siriju, dobro je iz drugog ugla dobijati podatke. Bio sam u Damasku i taj grad nije ilustracija za situaciju u Siriji. Damask živi u jednoj atmosferi pobjede, nema tragova rata i ono što se vidi kao relaksirajuća varijanta - riješili su pitanje struje, vode, blokade... Restorani su puni, ulice su krcate.

Turska je pokrenula ofanzivu na sjeveru Sirije. Kakav je interes Ankare?

Turska je oduvijek imala velike ambicije u odnosu na Sirij. To je kopleks koji se vuće od ranije. Osmanska imperija nikada nija "nadjahala" Kairo i Damasak. Postoji i ta potpuna opsjednutos Kurdima i došlo je do toga da su Kurdi sastavni dio terorističke PKK-a, što nema uporište.

Washington je prešutno odobrio tursku ofanzivu. Koja je uloga Rusije i Evropske unije?

Stvar je prilično komplikovana jer je u igru mnogo igrača. Mnogi od njih su dostigli neke od svojih ciljeva. Sad se postavljaju pitanje mogu li se realizovati ostali ciljevi. Erdogan vrlo lukavo odigrava na dvije stolice. Znamo situaciju sa zaoštravanjem sa SAD-om i NATO-om i kako ga je Putin vezao za sebe. Amerika ga sad ne može prepustiti, a sa druge strane Putin je došao u vrlo zgodnu situaciju da Turska na Crnom moru brani Moskvu od NATO-a, čija je članica. I jedni i drugi su popustljivi prema Erdoganu što on i previše iskorištava i gleda dokle može ići.

Tu u priči ima još jedna element. Nije Trump ušao u Siriju nego je Obama, i nije Trump izgubio rat nego je Obama. Amerikanci mentalno ne mogu da priznaju poraz. Nisu uspjeli srušiii Assada i nisu podijeli Siriju. Trump je našao vrlo dobar izgovor da se povuče i onda se pojavljuje Turska koja to koristi.

Također, iznenadila me je Sirija i njena ležernost. Oni su ubjeđeni da će Erdogan ispuniti svoja obećanja, a obećao je da će se povuči kada se riješi pitanje sigurnosti. Po mome mišljenju Erdogan neće ispuniti obećanje i mislim da će ta tema tek doći na dnevni red.