Djeca migranti na granici BiH i Hrvatske: Igra, topli osmijesi i druženje s policajcima

Među blizu 150 migranata koji se nalaze u Velikoj Kladuši u blizini Graničnog prijelaza Maljevac nalazi se i nekoliko desetina djece. Niko od njih ne zaslužuje ovakvo djetinjstvo, ali još uvijek je na njihovom licu osmijeh, sreća i poznavanje smisla igre i zahvalnosti na sitnicama.

Reporter portala Klix.ba proteklu sedmicu je proveo u Velikoj Kladuši u blizini Graničnog prijelaza Maljevac gdje se nalazi blizu 150 migranata koji žele napustiti BiH uputiti se prema nekoj od evropskih zemalja. 

U toj namjeri zaustavila ih je granična policija Republike Hrvatske koja im nije dozvolila prolazak u Hrvatsku, a prilikom sukoba povrijeđena su i djeca te njihovi roditelji.

Međutim, uprkos tome, dok čekaju svoju sudbinu skoro pa na ničijoj zemlji, djeca migranti svoje vrijeme proteklih dana provodili su provlačeći se kroz kordon Granične policije BiH gdje bi iza njihovih leđa, a ispred policije Republike Hrvatske igrali fudbala, ganjali jedni druge, dijelili hranu i sokove koje bi dobili od predstavnika Granične policije BiH, medija, ali i mještana Velike Kladuše.

O tome koliko je zakazao sistem pomoći migrantima govori i činjenica da je jedan dječak imao zatvoreno oko zbog uboda ose, koje je sanirano tek kada je došao do Granične policije BiH koja je pozvala Hitnu pomoć. 

Uprkos svim problemima, bili su raspoloženi za razgovor, udjeljivali komplimente i rado pozirali za fotografije. 

Veliku pohvalu zaslužuje i Granična policija BiH koja je u nekoliko navrata djeci davala vodu, sokove, hranu te ih upoznavala o svom poslu i zadacima. Svaki njihov razgovor završavao je s osmijehom i pozdravom, a migranti se nadaju da će jedan od tih pozdrava biti i posljednji na teritoriji BiH neposredno pred polazak ka zemljama Evropske unije.