fbpx Dječaci i trener su izgubili na težini, ali ne pokazuju znakove stresa

Dječaci i trener su izgubili na težini, ali ne pokazuju znakove stresa

Home

Dječaci i trener su izgubili na težini, ali ne pokazuju znakove stresa


Dvanaest dječaka i njihov fudbalski trener, koji su spašeni iz pećine na sjeveru Tajlanda, izgubili su u prosjeku po dva kilograma težine, ali su generalno dobrog zdravlja i ne pokazuju znake stresa, rekao je danas visoki zdravstveni zvaničnik.

Tajlanđani su reagovali olakšanjem, zahvalnošću i ushićenošću kada je juče posljednja grupa mladih fudbalera spasena iz pećine Tam Luang, poslije drame koja je trajala 17 dana.

Oni su prebačeni helikopterom u bolnicu udaljenu oko 70 kilometara, gdje su se pridružili svojim drugovima i za sada su svi u karantinu.

“Prema našoj procjeni, oni su u dobrom stranju i nisu pod stresom. Djeca su bila dobro zbrinuta u pećini. Većina dječaka izgubila je po dva kilograma u prosjeku”, rekao je novinarima Tongčaj Lertvilairatanapong, inspektor u Ministarstvu zdravlja.

Roditelji grupe koja je prva izvučena u nedjelju, 8. jula, dobili su dozvolu da ih posjete, ali su morali da nose zaštitnu odjeću i da stoje udaljeni najmanje dva metra iz predostrožnosti.

Tongčaj je rekao da jedan dječak iz posljednje grupe ima plućnu infekciju i da su svi dobili vakcine protiv bjesnila i tetanusa.

Tajlandski mediji prenose izraze zahvalnosti spasiocima iz specijalne tajlandske vojne jedinice, kao i roniocima iz čitavog svijeta i dobrovoljcima koji su učestvovali u akciji spasavanja.

Topic
Objavio: Wed, 11/07/2018 - 08:58

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top