Neizvjesna sudbina: Dječaka koji je preživio masakr u Zagrebu neće ni bliža rodbina

Hrvatska i Balkan su i dalje u šoku nakon stravičnog masakra koji je u Zagrebu počinio Igor Nađ, kada je ubio šestoro ljudi – svoju vjerenicu, njenog sina, sestru, roditelje i sestrinog dečka.

Beba od dva mjeseca, koju je jedinu poštedio pomahnitali ubica, neopovrijeđena je, ali se niko od bliže rodbine nije javio Domu za nezbrinutu djecu gdje je dječak smješten, niti se interesovao za njega.
Policajci su odmah po dolasku na mjesto zločina nazvali Centar za socijalni rad čiji su zaposleni došli po dječaka, sina Igora Nađa (36) i Maje Tojagić (35), te ga smjestili u dom za nezbrinutu djecu u Nazorovoj ulici u Zagrebu.

Nemam informaciju da li se neko od šire porodice dječaka interesovao o njemu jer nas niko nije zvao. Tek treba utvrditi koji je centar za socijalni rad nadležan za dječaka, a to zavisi od toga gdje je za njega prijavljeno prebivalište. Dječak je dobrog opšteg stanja – rekla je Jasna Kelava-Ćurković, direktorka Dečjeg doma.

Nezapamćeni zločin ostavio je dvoipomesečnog dječaka bez oca, majke, bake i djeda, tetke… Najbliža rodbina koju sad ima su majka Igora Nađa, koja živi u Brezovici, te njen bivši suprug, otac Igora Nađa, koji je u Švedskoj.
Porodični zakon u članu 116. uređuje pitanje starateljstva u slučaju smrti oba roditelja, prenosi BUKA.

U slučaju smrti oba roditelja, Centar za socijalni rad preuzeće dijete. Roditelj može za života u oporuci (…) imenovati osobu za koju smatra da bi se u slučaju njegove smrti najbolje starala o djetetu. Kad se u slučaju smrti roditelja imenuje staratelj, uzima se u obzir volja roditelja, osim ako ako to nije u skladu s detetovom dobrobiti.

Izvor: