Djeci s posebnim potrebama onemogućen odlazak zubaru

Roditelji djece naveli da im je u KCUS-u rečeno da ugovor o saradnji sa Stomatologijom nije na snazi

Usluge popravka i vađenja zuba djeci s posebnim potrebama na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu danima se ne rade jer, kako saznaje „Dnevni avaz“, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), na čijem je čelu Sebija Izetbegović, odbija poslati anesteziologe, bez kojih ove zahvate nije moguće raditi.

 11 pacijenata

Ove usluge nasilno su prekinute, uprkos ugovoru između Stomatologije i KCUS-a, a već su stvorene liste čekanja.

Roditelji djece 11. marta su obavijestili Stomatološki fakultet da im je u KCUS-u, gdje mališanima prije zahvata moraju uraditi sve nalaze, rečeno da im ne mogu dati anesteziologa jer ugovor o poslovnoj saradnji sa Stomatologijom više nije na snazi.

S druge strane, s fakulteta tvrde da je ugovor na snazi do jula ove godine te da su spremni pružiti sve vrste usluga djeci.

- Kao društveno odgovorna ustanova, Stomatološki fakultet nijednog trenutka nije obustavio pružanje stomatoloških zdravstvenih usluga svojim pacijentima. Ugovor sa KCUS-om zaključen je prema planu javnih nabavki i u skladu sa zakonom u julu 2018. i važi do jula ove godine. Nepridržavanje odredbi ugovora za pružanje usluga opće anestezije veoma je neodgovorno, pogotovo prema pacijentima s posebnim potrebama – kazao je za „Avaz“ dekan Muhamed Ajanović.

Ajanović: To je veoma neodgovorno   - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baAjanović: To je veoma neodgovorno

Ima bolove

Saznajemo da je do sada zbog ovih problema vraćeno čak 11 pacijenata, među kojima i dijete koje je stopostotni invalid.

 - Javio sam se na Ortopediju, gdje su mi rekli da djetetu izvadim nalaze na Maksilofacijalnoj klinici kako bi mi dali saglasnost za anesteziologa. No, tu su mi rekli da ugovor sa Stomatologijom više ne važi. Rekao sam da djetetu trebaju popravak i vađenja zuba. Dijete mi ima bolove - kazao nam je jedan od roditelja (ime i prezime poznato redakciji).

Zahvate na Stomatologiji čeka tridesetero djece.

 Uputili pismo  

Ajanović ističe da su spremni u potpunosti adekvatno zbrinuti sve pacijente, ali da nemaju anesteziologe te su prinuđeni sklapati ugovore o ovim uslugama.

- Zbog svega smo se obratili KCUS-u pismom u kojem smo pozvali na poštivanje ugovora, ali i poslali narudžbenicu za tražene i ugovorene usluge. Nismo dobili nikakav odgovor. Adekvatan stomatološki tretman veoma je važan svim pacijentima, a naročito onim kategorijama koje su ugrožene ili nekomunikativne – ističe Ajanović.

 2.500 djece u Kantonu Sarajevo ima poteškoće u razvoju

Faksimil ugovora Stomatologije i KCUS-a  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baFaksimil ugovora Stomatologije i KCUS-a