Djevojka posumnjala da je snimaju u unajmljenom apartmanu: Evo gdje sve kamera može biti sakrivena

.
Analiza AirBnB smještaja pokazala je da 132 stana imaju skrivene kamere

 

AirBnB je online servis, odnosno platforma koja je direktna spona između ljudi koji traže smještaj i onih koji žele da ga ustupe strancima. Posljednjih godina pojavile su se šokantne priče o tome da su ih vlasnici špijunirali putem skrivenih kamera.

 

Sumnjiva utičnica

Prošle godine Kejtlin Bos (22) otkrila je skrivenu kameru u rasvjeti, a izgleda da ovaj problem postaje sve češći. Analiza AirBnB smještaja pokazala je da 132 stana imaju skrivene kamere.

Kenedi Kalvel (26) iz Kanade i njeni prijatelji doživjeli su šok kada su pronašli nešto za šta su pomislili da je skrivena kamera u AirBnB smještaju u Sanšajn Kostu. Kenedi je na TikToku rekla da su otkrili malu kameru koja je okrenuta tačno na tuš u toaletu, kao i sumnjivu utičnicu, piše B92.

- Upravo smo shvatili da nas posmatraju u našem AirBnB smještaju. Prijateljica je koristila blic svog mobilnog telefona kako bi istražila prostor i pregledala je svaki predmet u kojem je mogla da se krije kamera - rekla je Kenedi.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE.

Detaljno je opisala lokaciju gdje se nalazila kamera. Otkrila je da jedan predmet bio uperen tačno na tuš-kabinu i da jedna od utičnica nije radila. Policiji je prijavila incident, a oni su uređaje poslali na analizu.

Međutim, nakon istrage, policija je zaključila da kamere nema, piše Dejli mejl.

- Policija iz Sanšajn Kosta angažovala je specijalizovanu jedinicu i zajedno su primijetili da utičnice izgledaju sumnjivo. Sumnjivi uređaji su poslati na ispitivanje, a 30. juna policija je obavijestila da je nakon ispitivanja utičnica potvrđeno da ne sadrže kamere, sočiva, niti bilo kakve uređaje za snimanje.

Kako da se zaštitite od skrivenih kamera i sačuvate svoju privatnost

Upotreba infracrvenih senzora na telefonu

Kamere često koriste infracrvenu svjetlost za snimanje slika u tamnim prostorijama. Možete koristiti kameru na svom telefonu kako biste detektovali infracrvene senzore. Ako primijetite bljesak ljubičaste ili bijele svjetlosti dok skenirate prostoriju, to može ukazivati na skrivenu kameru.

Provjera kućnih predmeta

Mali kućni predmeti poput saksija s cvijećem i detektora dima često su mjesta gdje se postavljaju skrivene kamere. Prema Brajanu Higinu, specijalisti za bezbjednost, preporučuje se provjera ovakvih predmeta.

Pokrijte web-kameru

Uređaji poput televizora ponekad imaju ugrađene kamere koje se koriste za videopozive. Korištenje pokrivača za web-kamere može spriječiti potencijalnu zloupotrebu ovih uređaja.

Važno je napomenuti da ovi koraci pružaju osnovne smjernice za otkrivanje skrivenih kamera i da nisu sveobuhvatni. Ako sumnjate ili primijetite nešto sumnjivo, odmah obavijestite domaćina kod kojeg boravite ili nadležne organe kako biste sačuvali svoju privatnost i sigurnost.

Foto: USA Today