SKUPŠTINA USK: Do buduće parlamentarne većine var tehnologijom

Centralna izborna komisija BiH će za dva dana potvrditi konačne rezultate općih izbora u našoj zemlji, čija bi implementacija trebala uslijediti u naredna dva mjeseca. Velika je vjerovatnoća kako će etablirane političke stranke dijeliti vlast na državnom i entitetskom nivou. Na nižim razinama u kantonima računicu im, barem prema najavama, do sada namjeravaju pokvariti manji politički subjekti. Najave su to u sarajevskom i tuzlanskom kantonu, a kako će biti u Unsko-sanskom

Sjedište Vlade Unsko-sanskog kantona, koju vodi Stranka demokratske aktivnosti ASDA, a nakon što ju je od prije dvadesetak dana preuzela od SDA, koja je pak osvojila najviše mandata na oktobarskim izborima.

Uveliko je krenula trka ko će prije prikupiti šesnaest neophodnih ruku od trideset zastupnika iz sedam stranaka koji će naredne četiri godine sjediti u Skupštini. U fokusu je  ASDA i Koalicija „Pomak“, koji tvrde, posebno nakon što su formirali odlazeću parlamentarnu većinu, da su preuzeli odgovornost za formiranje vlasti, zbog zaustavljanja daljeg nazadovanja kantona.

Međutim, isto tvrde i u SDA, što  proizilazi i iz stavova SDA BIH koja se oglasila: „Pozivamo pobjednike izbora da formiraju koalicije koje će stabilizirati stanje u zemlji, nastaviti sa provođenjem sistemskih reformi i jačati bh.ekonomiju.“

Nezvanično, sa SDP-om razgovaraju i jedni i drugi, a u SDP kažu da hoće najsposobnije kadrove i mišljenje šireg članstva o ulasku u vlast. Razgovara se i sa DF-om, koji pak tvrde da će biti stabilizator stanja. Presudiće, približavanje stavova i realnost uvjeta, ali i ranije dogovorena, a nikada javno priznata koalicija SDA i Laburista.

U SBB najavljuju da će biti konstruktivna opozicija, a u  konačnici ulogu bi mogli imati Nezavisni blok i Naša stranka, s kojima se također pregovara. Tu je i opcija o kojoj se, barem za sada, govori u tišini - koalicija SDA i Asda - Pomak.

I sve je u igri i sve je moguće, potvrđuje to formiranje vlasti u Kantonu nakon prethodnih izbornih procesa. Malo je vjerovati da će sada biti drukčije. Jedino otvoreno – je cijena, zbog čega se naslućuje da će se na formiranje vlasti, ipak, morati sačekati.