Do sada za ostanak u Austriji registrirano 9.000 izbjeglica iz Ukrajine

asf

Svakodnevno sve veći broj ukrajinskih izbjeglica stavlja lokalne vlasti pred velike izazove. Nastala je gužva, posebice kod registracije, pokazuju brojke MUP-a.

Od početka rata u Austriju je iz Ukrajine ušlo 164.000 ljudi. Više od 80 posto putovalo je dalje, pa će ih ostati oko 30.000, a do sada ih je prijavljeno 9.000.

Registracija je neophodna kako bi kasnije dobili propusnicu raseljene osobe i time imali pristup tržištu rada. Kako navode iz ministarstva, registracija nije potrebna za liječničku skrb, prehranu i smještaj.

Policijska registracija također nije potrebna za osnovne usluge koje nude džeparac od 215 eura za odrasle i 100 eura za djecu.

Ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner (ÖVP) održao je danas video konferenciju s oko 400 gradonačelnika iz cijele Austrije, predsjednikom općinske udruge Alfredom Riedlom, glavnim direktorom BBU-a Andreasom Achrainerom, zamjenikom glavnog ravnatelja za javnu sigurnost Reinhardom Schnaklom, šefom odjela Peterom Webingerom i koordinatorom za izbjeglice Michaelom Takacs.

Prognoze pretpostavljaju da će u sljedećih nekoliko tjedana oko 200.000 ljudi ostati u Austriji. Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je o velikoj solidarnosti stanovnika Austrije: stotine tona donacija u naravi, milijuni eura novčanih donacija i tisuće privatnih stanova u roku od nekoliko dana snažan su znak solidarnosti.