Dobio otkaz za vrijeme bolovanja! Nakon odlaska u AK poslodavac mu morao platiti 13.000 eura

J

Budući da je zaposleniku dao otkaz dok je ovaj bio na bolovanju, šef tvrtke sada mora muškarcu platiti odštetu!

Muškarac je godinu i pol radio u jednoj tvrtki kao prodajni predstavnik na terenu, a u ožujku 2023. 34-godišnjak je otišao na bolovanje. Samo desetak dana kasnije, dok je zaposlenik je još bio na bolovanju, stigao je otkaz. Kad je istekao otkazni rok, poslodavac je zaustavio sve isplate prema bivšem zaposleniku, unatoč tome što je ovaj bio na bolovanju.

No, zaposlenik je tehnički imao pravo na kontinuiranu isplatu plaće do kraja bolovanja – osam punih tjedana i četiri tjedna polovično. No, poslodavac nije imao nimalo razumijevanja, nije htio isplatiti dug i tvrdio je da potvrda o bolovanju nije ispravno ispunjena. Zbog toga se zaposlenik obratio stručnjacima AK Donja Austrija.


Stručnjaci za radno pravo pomno su proučili slučaj i zaključili da nastavak isplate plaće nije jedino na što zaposlenik s otkazom još ima pravo. Naime, poslodavac nikada nije isplatio dogovorene provizije kao ni dodatne i prekovremene sate.

Nakon što u početku nije bilo transparentno, pokrenuta je tužba. Naposljetku je poslodavac platio 13.000 eura dodatnih potraživanja”, izvještava predsjednik AK Donja Austrija Markus Wieser.