Dobra ideja zlata vrijedi: Život se vraća na selo

.

Lokalno partnerstvo Petrovac, suradnik na projektu EU4business, usmjereno je na pomoć i razvoj poduzetničkih priča na selu. Protekle sedmice iz Delegacije EU obišli su farmere koji su proljetos dobili podršku svojim projektima u opštinama Petrovac i Bosanski Petrovac.

- Ekipa vrijedno radi na terenu, a iduće sedmice nastavljamo sa obilascima ostalih korisnika i projektnih opština, poručili su na društvenim mrežama.

ODRŽIVE IDEJE

Ribnik i Drinić također su partneri u projektu i o njemu govore sve najbolje.

- Projektom Poljoprivreda i agroturizam kao šansa za posao ukupno 20 korisnika iz opština Petrovac, Bosanski Petrovac, Ribnik i Šipovo je​ podržano i novčano nagrađeno. Poslovne ideje naših korisnika su obuhvatile dvije oblasti: poljoprivredu i turizam ili kombinaciju toga, tj. agroturizam. Uspješnost projekta je zadovoljavajuća, te su naši korisnici već u poodmakloj fazi realizacije njihovih ideja, kažu nam iz projektnog tima Opštine Drinić.

Naši korisnici su uložili sredstva u skladu sa biznis-planovima i to se pokazalo kao opravdano ulaganje, jer im daje dobit, kažu iz Ribnika

Oslobođenje je proljetos obišlo porodicu Sladojević, koja je od stare djedove kuće napravila pansion za odmor, u kombinaciji sa proizvodnjom sireva i drugih zdravih seoskih proizvoda. Danas su ostvarili san, privređuju čak tri generacije u porodici.