Dobri radnici u BiH magnet za japanska ulaganja

TOKIO – U organizaciji Japanske spoljnotrgovinske organizacije, u petak će u Tokiju biti održan seminar o investiranju u zemlje zapadnog Balkana, a očekuje se više od stotinu japanskih firmi zainteresovanih za ulaganje u ovaj region.

Prema riječima zvaničnika u Ministarstvu spoljnih poslova Japana, koje je organizovalo posjetu nekoliko balkanskih redakcija Japanu, japanske firme zainteresovane su za Balkan zbog geografskog položaja, blizine i trgovinskih odnosa ovih zemalja s EU, kao i zbog jeftine i edukovane radne snage.

Naime, kako nam je rečeno, nakon što su Japan i EU potpisali sporazum o slobodnoj trgovini, otvara se prostor i za lakšu saradnju sa zemljama koje imaju potpisane sporazume o stabilizaciji i pridruživanju s EU ili se nalaze u procesu pristupanja.

Kako je “Nezavisnim” rečeno u Ministarstvu spoljnih poslova Japana, od posjete Igora Crnatka, ministra spoljnih poslova BiH, prošlog oktobra Tokiju, učinjeni su koraci kako bi se japanski privrednici upoznali s potencijalima BiH.

“Proteklih godina nije bilo mnogo prilika da se japanski privrednici informišu o tome šta nudi BiH. Međutim, nakon posjete našeg premijera regionu u januaru ove godine, stvari se počinju mijenjati, i mi namjeravamo konkretno pomoći da se poveća ekonomska saradnja”, rekla nam je predstavnica Ministarstva.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže da je prošle godine BiH u Japan izvezla tek oko pola miliona maraka vrijedne robe, dok je iz Japana uvezeno robe u vrijednosti oko 14,5 miliona.

Ono što, međutim, pokazuje da postoji potencijal je količina robe uvezena u BiH koja je porijeklom iz Japana, koja je u 2017. godini bila ukupno vrijedna više od sto miliona maraka. U Japan smo najviše izvozili hemijske proizvode, obuću i obućarske prozivode, a kako nam je rečeno, postoji interes za najkvalitetnija bh. vina. Iz Japana smo u BiH najviše uvezli mašina i tehničkih uređaja, a od japanske robe građani BiH najviše cijene njihove automobile.

Naši japanski sagovornici ističu da bi bh. privrednici mogli razmisliti o otvaranju ovih turističkih potencijala koji bi bili zanimljivi za japanske turiste.

“Japanci mnogo putuju, a poznato je da vole destinacije koje mogu pružiti etno-ugođaj. Mislimo da BiH ima šta ponuditi u toj oblasti jer je zemlja bogata istorijom, kulturnim različitostima i prirodnim bogatstvima”, rekao nam je jedan od sagovornika.

Igor Gavran, ekonomski ekspert i poznavalac Japana, kaže da vjeruje da je Balkan Japancima zanimljiv, ali da BiH do sada nije pokazala sposobnost da privuče japanske privrednike i investitore.

“Dolazile su japanske kompanije i na ‘Sarajevo Business Forum’ i nekim drugim prilikama, ali nikada nisu naišli na konkretne projekte”, kaže Gavran.

On je rekao da je nedavno jedna velika japanska kompanija bila zainteresovana da napravi najsavremeniju elektranu u Tuzli, ali da domaće vlasti nisu ozbiljno shvatile taj projekat.

“Japanci bi mogli investirati u neki strogo izvozni proizvodni pogon kao što rade Nijemci u auto-industriji ili Britanci u rudarstvu”, smatra on, i dodaje da ovakva kakva je sada, BiH teško može ozbiljnije privući investitore iz svijeta.