Docentu Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta opomena zbog psovanja

Profesor je navodno pred disciplinskom komisijom izjavio da je to uradio jer je “bio gladan, da je negdje žurio i da nije siguran da se to neće ponoviti”

Na adresu redakcije Oslobođenja stiglo je anonimno pismo u kojem se navodi da je prije dva mjeseca profesor s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, tokom vježbi u laboratoriji, jednom od studenata opsovao majku. Protiv tog profesora je proveden disciplinski postupak i njegovo ponašanje prema studentu je okvalifikovano kao “teža povreda radne discipline”. Profesor je dobio opomenu pred otkaz.

Bio gladan

- Ja sam jedan od tri člana disciplinske komisije. Onog momenta kada je stigla prijava, mi smo reagovali po njoj. Sazvana je disciplinska komisija, proveden postupak, predložili smo kaznu, koju je na kraju dekan definitivno odredio. Njegovo ponašanje je okvalifikovano kao teža povreda radne discipline. Druga mogućnost je bila otkaz, ali s obzirom na to da je tom profesoru ovo prvi prekršaj, ipak smo se odlučili za opomenu pred otkaz, koja trajno ide u njegov dosje. Što bi se reklo, to je žuti karton, kaže profesorica Dragana Ognjenović.

U pismu koje je Oslobođenje dobilo navodi se da je taj isti profesor i ranije vrijeđao studente govoreći im “konju” ili “majmune”. Međutim, prof. Ognjenović o tome ništa ne zna jer, kaže, njima nije prijavljeno. Profesor je navodno pred disciplinskom komisijom izjavio da je to uradio jer je “bio gladan, da je negdje žurio i da nije siguran da se to neće ponoviti”.

- Nije li ovo strašno, pita se grupa studenata, prenosi Oslobođenje.

U zapisniku sa zasjedanja komisije stoji da je ona saslušala studenta koji je podnio žalbu i još četvero svjedoka, a konsultovali su i sindikat, te Etički odbor Fakulteta. Postupak je pokrenut istog dana kada je zaprimljena i prijava.

- Mi smo zaista uradili sve što je u našoj moći i uopće ne odobravamo ponašanje kolege M. T. Takvo ponašanje je nedopustivo na UNSA. Obavijestili smo Univerzitet i rektora i sve je u skladu sa intencijom da se stane ukraj samovolji uposlenika, kaže dekan PPF-a Muhamed Brka.

Šef pravne službe Fakulteta Nedžad Ražanica, također član komisije, ističe kako nije utvrđeno da je psovka upućena studentu koji je uputio žalbu: “Psovka jest izrečena, ali M. M. nije potvrdio da je upućena njemu. To je izrečeno u revoltu”.

Žalba

U pismu studenata piše i da je M. T. godinama poznat po tome što “dolazi kad hoće na posao, a poznat je po još nekoliko skandala”. Dekan Brka kaže da oni nisu ranije primili nijednu prijavu protiv tog profesora, te da ta optužba spada u domen “rekla-kazala”.

- Ne mogu to potvrditi, nemamo dokaz za takvo nešto. Ovo je prvi put da se neko pisano žalio. Želim istaći da na ovom fakultetu ne štitimo nikog. Ono što je u okvirima zakona treba da bude ispoštovano s ciljem što boljeg rada Fakulteta i da bi naši studenti bili što zadovoljniji, ističe Brka.

Docent M. T. je uložio žalbu Upravnom odboru, a postupak je još u toku.