Dodik: Ako Šmit riješi državnu imovinu, on je donio odluku o secesiji RS

.
Istog trenutka neka računaju da će se održati sjednica NSRS-u i ja ću predložiti odluku, rekao je

 

U Banjoj Luci je održan sastanak vladajuće koalicije u entitetu RS.

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik kazao je komentarišući pitanje imovine da bi eventualno nametanje zakona o ovom pitanju, značilo momentalnu odluku o secesiji RS.

- Imovinu neće dobiti. Znam da pokušavaju da insceniraju preko ovog lažnog (visokog predstavnika op.a.), koji prima platu 24.000 eura, da donese neki zakon na nivou BiH... Istog trenutka je donio odluku o secesiji RS, neka pričaju šta hoće. Istog trenutka neka računaju da će se održati sjednica NSRS-u i ja ću predložiti odluku. Dirnete li imovinu, vi ste donijeli odluku o odvajanju, nije Milorad Dodik. U toku noći ćemo donijeti odluku. Imovina je crvena linija – kategoričan je Dodik.

Vladavina prava

Najavio je i da će preložiti koalicionim partnerima u RS da razmotre svoj odnos prema SAD, nakon što se na crnoj listi te države našao i direktor Uprave za geodetske i imovinsko-prvne poslove RS.

- Apsolutno je neprihvatljivo da Amerika ovako ponaša prema našim ljude, iako to nisam potencirao ni kad sam ja bio u pitanju. Mislim da uvoditi sankcije ministru Šeraniću, čovjeku koji je privržen vladavini prava, govori koliko su oni bezočni, koliko su bezobrazni. Moj odnos prema njima će biti rigozoran, ali ćemo izgraditi zajednički stav - rekao je Dodik.

Dodik je kazao i da će sljedeće sedmice u Narodnoj skupštini RS-a biti usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS.

Kriminalizacija klevete

Ovaj nacrt zakona nalazi se na dnevnom redu aktuelne, druge redovne sjednice NSRS, a od kada je Vlada RS-a utvrdila nacrt, ne prestaju reakcije domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija.

U spornom Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS nalazila se nova glava krivičnih djela povrede ugleda i časti, a kleveta je propisana kao krivično djelo i predviđena je novčana kazna do 100.000 KM.

Najavio je da će u narednih sedam do deset dana biti predložen i zakon o neprofitnim organizacijama po uzoru na američki zakon, te da će svaki subjekt koji funkcioniše u RS biti obavezan da prijavi finansijsku podršku od stranih subjekata, ali da niko neće biti "progonjen i zatvaran", nego će biti predviđene novčane kazne i onemogućavanje daljeg rada.