Dodik bi diplomatiji učio i tuđe diplomate

Novi nediplomatski potez predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koji je odbio primiti ambasadoricu Njemačke u BiH Christiane Hohmann u oproštajnu posjetu, naišao je na osude.

U pismu koje je uputio ambasadorici istaknuo je da su “njeni javni istupi i diplomatske aktivnosti tokom boravka u Sarajevu bili politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjereni”, a obećao je o tome “obavijestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Njemačke”.

Ništa novo

"- Kao ambasador Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini u protekle više od tri godine radili ste na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, a time i protiv same BiH i njenog Ustavom predviđenog uređenja. Visoko cijenim napore SR Njemačke da doprinese procesu pomirenja i izgradnje trajnog mira na Balkanu. Ipak, sa žaljenjem konstatujem da niste bili adekvatan predstavnik takve jedne Njemačke", dio je Dodikovog pisma.

Štete za Republiku Srpsku teško mogu da budu brojne donacije i pomoć, u kojima je Njemačka imala značajan udjel, uz istovremenu promociju kod njemačkih privrednika.

"- To je prilično neuobičajena stvar koja se desila, mislim da bi bilo ispravno da je argumentovana izjava, u kojoj saznajemo koje su to stvari koje je ambasadorica Njemačke radila protiv Republike Srpske i protiv BiH. Ovako postaje prilično zagonetno zašto je došlo do jednog takvog skandala. Mislim da nama treba više diplomatije i naravno da je ovakva situacija vrlo neprijatna. Ambasadori velikih zemalja poput SAD-a, Njemačke naravno da sprovode politiku svojih država. Ne vjerujem da odstupaju u bilo kojem dijelu i da rade bilo kakve lične improvizacije, tako da ne znam kome bi mogao smetati ambasador SAD-a ili ambasador Njemačke, zaista, ne znam", kaže Draško Aćimović, bivši diplomata.

Inače, Dodikova netrpeljivost prema stranim ambasadama nije ništa novo. Sa američkom je već odavno na ratnoj nozi i na crnoj je listi te zemlje. Nediplomatsko ponašanje Dodik je ranije pokazao i prema bivšem ambasadoru Austrije u BiH Martinu Pammeru, kojeg je optužio za “pristrasne nastupe” i da je “veoma često izlazio iz okvira dobrog diplomatskog ponašanja”.

Oglasila se jučer i SDA, koja je postupak Dodika ocijenila skandaloznim i sramotnim, navodeći da ne odražava stav građana BiH prema prijateljskoj Njemačkoj.

Lične frustracije

"- Dodik ima obavezu predstavljati sve građane BiH i nema pravo da svoje lične frustracije provodi zloupotrebljavajući funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, nanoseći štetu poziciji i ugledu zemlje. Ambasadorica Hohmann nijednim svojim postupkom nije iskazala nepoštivanje prema BiH niti bilo kojem od njenih naroda, te ju je predsjedavajući dužan primiti u skladu sa odgovornošću funkcije koju obnaša i u duhu dobrih odnosa zemalja", navode iz SDA.

Treba podsjetiti da je Dodik kao predsjednik RS-a, nakon zadnjih izbora u Njemačkoj, u čestitki koju je uputio kancelarki Angeli Merkel izrazio uvjerenje da će ona nastaviti rad na unapređenju prijateljskih veza i odnosa između BiH i Njemačke. Sljedeći korak bilo je tužakanje o tome da je na samitu lidera u Njemačkoj trebao biti on, a ne Denis Zvizdić. Iz Ambasade Njemačke kažu da se neće oglašavati o ovom pitanju.