Džaferović: Dodik bi mogao završiti u zatvoru

Istakao je kako Oružane snage BiH neće biti razbijene bez obzira na izjave Milorada Dodika kako je njihovo formiranje bila greška

Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas u Banjaluci kazao komandi Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju treba da bude više od polovine stroja obučeno u uniforme bivše Vojske RS, reagovao je i član Predsjedništva Šefik Džaferović. Za N1 je kazao kako bi Dodik, ali i svi oni koji bi ga poslušali, mogli završiti u zatvoru.

Radi se u svakom slučaju o vrlo opasnoj izjavi. Gospodin Dodik mora da povede računa o tome šta govori, jer će tim izjavama naštetiti najprije entitetu iz kojeg dolazi, ali i samom sebi. Ovo što je on danas izjavio je teško krivično djelo, neka pogleda kako stvari stoje pa neka vidi da je to pozivanje na izvršenje teškog krivičnog djela”, kazao je Džaferović.

Istakao je kako Oružane snage BiH neće biti razbijene bez obzira na izjave Milorada Dodika kako je njihovo formiranje bila greška:

Oružane snage BiH će opstati, jedino Dodik može završiti u zatvoru. Zbog aktivnosti takve vrste, mogu završiti u zatvoru i svi oni koji bi ga poslušali u tome. Umjesto toga predlažem da mi sjednemo u Predsjedništvo BiH i razgovaramo o budžetu za vojsku, da je dodatno osposobimo.”

Komentarisao je i izjave ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina:

Što se gospodina Vulina tiče, neka makne on prste od BiH, neka se brine za Vojsku Srbije, neka se on ne brine za BiH i Oružane snage BiH.”

Aleksandar Vulin je na obilježavanju Dana Trećeg pješadijskog puka kazao kako “Republika Srpska nema svoju vojsku, ali je ima srpski narod.”