Dodik razgovarao sa Lukašenkom: Sreli smo se u pravo vrijeme

Član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko istakli su na današnjem sastanku u Minsku da je potrebno ojačati saradnju na svim poljima, od ekonomije do kulture, te da za to postoje svi potrebni uslovi.

Dodik i Lukašenko dogovorili su da ekspertski timovi naprave plan saradnje kako bi ona što prije bila konkretizovana.

Član Predsjedništva BiH upoznao je Lukašenka o aktuelnoj situaciji u BiH i regionu.

Lukašenko je da Bjelorusija i BiH mogu imati mnogo razvijenije odnose, te da je u vezi sa tim veoma značajna posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, objavila je Novinska agencija Bjelorusije – BELTA.

Lukašenko je naglasio da je počastvovan zbog posjete Dodika Minsku, podsjetivši na njihov susret prije 19 godina u Izraelu.

“Žalosno je što se rijetko sastajemo, ali je dobro da smo se konačno sreli, i to u pravo vrijeme”, naglasio je Lukašenko na sastanku sa Dodikom.

Dodik je izjavio da cijeni napore Lukašenka koji čini sve da Bjelorusija bude stabilna i prosperitetna zemlja.

Na sastanku sa novinarima, predsjedavajući Predsjedništva BiH izjavio je da je sa Lukašenkom razgovarao o bilateralnoj saradnji, kontaktu u oblasti novih tehnologija, a fokus je bio i na političkim pitanjima.

“Zajedničko mišljenje je da je najvažnija stabilnost”, naglasio je Dodik.

On je zahvalio šefu bjeloruske države na pozivu da prisustvuje ceremoniji otvaranja Evropskih igara na kojim učestvuje i tim iz BiH.

Dodik je pozvao Lukašenka da posjeti BiH, a prilikom današnjeg sastanka evocirali su uspomene na njihov prvi susret u Izraelu na svečanosti obilježavanja 2.000 godina kršćanstva.

Dodik se ranije danas sastao sa predsjednikom Vlade Bjelorusije Sergejem Rumasom sa kojim je razgovarao o saradnji dvije zemlje. Sastanku su prisustvovali i savjetnici hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Damir DŽanko i Slaven Kovačević.

Dodik je, podsjetimo. započeo je danas trodnevnu posjetu Bjelorusiji.

Dodik je stigao na aerodrom u Minsku gdje je dočekan uz najviše državne počasti. Dočekali su ga potpredsjednik Vlade Bjelorusije Igor Lišenko, zamjenik ministra spoljnih poslova Andrej Vladimirovič i ambasador Bjelorusije za BiH sa sjedištem u Budimpešti Aleksandar Ponomarev.

Povodom dolaska Dodika postrojena je i počasna garda, javila je Srna.